Odborári pochodovali v Sp. N. Vsi za vyššie platy v regióne

V Spišskej Novej Vsi sa vo štvrtok zišla asi tisícka zamestnancov viacerých podnikov z mesta, ale aj z Prakoviec, Gelnice, Krompách, Popradu i Košíc. Počas verejného zhromaždenia vyjadrili svoju nespokojnosť s úrovňou miezd v regióne.

01.12.2016 20:00
Podpora kolektívneho vyjednávania Foto: ,
Účastníci protestného zhromaždenia OZ KOVO v rámci kampane na podporu kolektívneho vyjednávania a vyšších miezd v Spišskej Novej Vsi.
debata (9)

"Chceme pracovať doma, ale výplata musí byť na takej úrovni, aby sa do roboty oplatilo chodiť, odmietame byť dielňou lacnej pracovnej sily a producentmi ziskov pre zahraničných investorov,“ uvádza sa vo verejnom vyhlásení, ktoré zhromaždenie prijalo.

Protest spolu s pochodom centrom mesta organizoval Odborový zväz (OZ) KOVO v rámci kampane na podporu kolektívneho vyjednávania. Zväz chce v spolupráci s občianskym združením Pracujúca chudoba a Slovenskou sieťou proti chudobe vyzvať zamestnávateľov k zvyšovaniu kvality životnej úrovne ľudí v spišskom regióne.

"Ide o podporu kolektívnych vyjednávačov, aby ľudia aj na Spiši zarábali slušne. Pri tej vysokej produktivite práce, ktorú majú a pri ochote pracovať kvalitne, musia dostať zaplatené. Nie je možné robiť to, aby sa sociálna úroveň regiónu zneužívala na to, aby ľudia zarábali menej,“ povedal v štvrtok Emil Machyna, predseda OZ KOVO. Cieľom štvrtkového protestu tak bolo zdôrazniť nevyhnutnosť zvyšovania miezd zamestnancov.

"Po odchode spoločnosti Panasonic z Krompách pociťujeme v niektorých firmách z odvetvia priemyslu na Spiši akúsi snahu miestnych zamestnávateľov o znižovanie mzdových nákladov pri porovnateľnom počte zamestnancov,“ uviedol v stanovisku Ján Gabonay, člen Rady OZ KOVO, zodpovedný za manažment odborových organizácii v regióne Spiš.

„Mzdy na Slovensku, a zvlášť v regióne Spišská Nová Ves, Levoča, Poprad, ale aj v ďalších, sú veľmi nízke, zďaleka nezabezpečujú to, čo ukladá Ústava SR, a síce, že mzdy majú byť na takej úrovni, aby zabezpečili zamestnancovi dôstojnú životnú úroveň,“ dodal Jozef Balica, člen predsedníctva OZ KOVO.

Na proteste sa zúčastnili aj členovia vedenia Konfederácie odborových zväzov SR a vedenia Odborového zväzu KOVO. Podľa Machynu sú zamestnanci spoločností v regióne pripravení pristúpiť aj k tvrdším nátlakovým akciám, teda samotným štrajkom vo firmách. Medzi protestujúcimi boli aj zamestnanci spišskonovoveskej firmy Embraco, rovnako nespokojní s finančným ohodnotením. Manažment spoločnosti navrhol ešte počas pondelkového tretieho kola rokovaní v rámci kolektívneho vyjednávania, medziročné zvýšenie platov v priemere o šesť percent, podľa niektorých zamestnancov je to však málo. "Firma povedala nejakú sumu, ale keď to prerátame na všetkých zamestnancov, je to nejakých 35 eur,“ uviedol jeden z protestujúcich.

V meste Spišská Nová Ves je v súčasnosti 9,18-percentná nezamestnanosť. Podľa primátora mesta Jána Volného sa v posledných rokoch vytvorili stovky miest, v súčasnosti mesto rokuje aj s novým investorom. „Vieme, že platy nie sú vysoké, no zo strany mesta sa snažíme zlepšovať sociálnu situáciu občanov v rámci tých kompetencií, ktoré máme. Máme napríklad nízke ceny niektorých poplatkov, ako sú parkovacie známky, ktoré patria na Slovensku k najnižším, rovnako máme nízke aj poplatky za služby ako odvoz komunálneho odpadu a znížili sme aj poplatky za psov na pôvodnú úroveň spred asi dvanástich rokov. Tiež máme najnižšie ceny za teplo a podobne,“ vymenoval primátor.

9 debata chyba