Minimálna mzda sa zvýši. Odbory chcú razantne, firmy postupne

Rokovania medzi Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky (AZZZ SR) a Konfederáciou odborových zväzov (KOZ SR) o výške minimálnej mzdy na budúci rok budú pokračovať. Informovala o tom hovorkyňa AZZZ SR Miriam Špániková. Zamestnávatelia navrhovali kompromisné navýšenie minimálnej mzdy, ktoré KOZ SR neakceptovala.

14.07.2016 12:09
debata (56)

Zároveň AZZZ upozornila aj na následky radikálneho zvyšovania minimálnej mzdy, ktoré sa značne prejavia v zdravotníctve, keďže v súvislosti s historicky najvyšším navýšením minimálnej mzdy spred dvoch rokov vznikli, a naďalej budú nemocniciam vznikať výrazné výpadky v rozpočte, ktoré bude potrebné dofinancovať.

„Prekvapilo nás, že kompromisný návrh AZZZ SR nebol Konfederáciou odborových zväzov prijatý, ale aj napriek tomu budú rokovania naďalej pokračovať s cieľom nájsť riešenie a dosiahnuť dohodu so sociálnymi partnermi,“ konštatoval generálny sekretár AZZZ SR Oto Nevický. Dodal, že asociácia je pripravená pokračovať v diskusii o znížení nákladov ceny práce pre nízkopríjmové skupiny zamestnancov, napríklad rozšírením odvodových úľav, s cieľom zvýšiť čistý príjem zamestnancov a znížiť nezamestnanosť.

Konfederácia odborových zväzov SR koncom mája informovala, že navrhuje zvýšiť minimálnu mzdu na Slovensku od začiatku budúceho roka o 37 eur na 442 eur. Takýto návrh odborári zaslali zástupcom zamestnávateľov. Podľa zákona o minimálnej mzde o úprave sumy mesačnej minimálnej mzdy na obdobie nasledujúceho kalendárneho roka rokujú zástupcovia zamestnávateľov a zástupcovia zamestnancov najneskôr od 1. apríla. Ak sa na novej sume najnižších zárobkov nedohodnú do 15. júla, predložia ministerstvu práce svoje návrhy na úpravu sumy mesačnej minimálnej mzdy. Rezort práce následne predloží svoj vlastný návrh na úpravu sumy mesačnej minimálnej mzdy na rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) do 31. júla.

Ak sa do konca augusta ani na rokovaní tripartity nedohodne úprava sumy mesačnej minimálnej mzdy navrhnutej ministerstvom, rezort práce predloží do 30. septembra na rokovanie HSR návrh nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje suma minimálnej mzdy a následne návrh nariadenia predloží na rokovanie vlády.

Minimálna mzda na Slovensku sa od začiatku tohto roka zvýšila z 380 eur na 405 eur. Najnižší možný hrubý hodinový zárobok tak v tomto roku dosahuje 2,328 eura. Od začiatku minulého roka najnižšie zárobky stúpli z pôvodných 352 eur na 380 eur. Súčasne sa od začiatku vlaňajška zaviedla odpočítateľná položka na zdravotné odvody v sume 380 eur. Zamestnanci, ktorých hrubý príjem je nižší ako 570 eur mesačne, tak majú vyššiu čistú mzdu.

56 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda