Pri brigáde v zahraničí zdravotný preukaz nestačí

Letná brigáda neznamená pre študenta len možnosť zarobiť si, ale prináša so sebou aj niekoľko rizík a povinností.

12.06.2016 00:00
debata

Ak brigádujete v zahraničí, potrebujete cestovné poistenie pre pracovné pobyty v zahraničí. V niektorých prípadoch vás neminú ohlasovacie povinnosti voči zdravotnej a Sociálnej poisťovni.

Ak študent vysokej školy ide brigádovať do niektorej z krajín EÚ, má nárok na zdravotnú starostlivosť na základe Európskeho preukazu zdravotného poistenia (EPZP). Ten mu bezplatne vystaví jeho zdravotná poisťovňa na požiadanie, či už v pobočke, alebo cez online pobočku. Vlastníctvo preukazu však neznamená, že študent nebude nič doplácať k zdravotnej starostlivosti.

„Pri európskom preukaze platí, že zdravotníci sa o vás postarajú za rovnakých podmienok a v rovnakom rozsahu, aký platí pre domácich občanov. To však v mnohých krajinách únie znamená nutnosť doplácať nemalé sumy za lieky či ošetrenie. Preto rozhodne odporúčame uzavrieť si aj komerčné cestovné poistenie,“ hovorí Judita Smatanová, hovorkyňa Union poisťovne.

Zaváži maximálny limit

Zahraniční zamestnávatelia v Európe zvyknú študentov prihlásiť do systému verejného zdravotného poistenia. To znamená, že na Slovensku majú povinnosť odhlásiť sa na trvanie brigády z poistenia vo svojej zdravotnej poisťovni, a to do ôsmich dní. Zákony totiž neumožňujú, aby bol niekto povinne poistený v dvoch krajinách Európskej únie. Aj v tomto prípade platí, že dostanú zdravotnú starostlivosť v rovnakom rozsahu ako domáci.

Pri brigáde v USA či inej krajine mimo EÚ zdravotný preukaz neplatí, preto je cestovné poistenie nevyhnutnosťou. Kľúčové je poistenie liečebných nákladov, ktoré kryje aj prípadné doplatky, náklady na prevoz do zdravotníckeho zariadenia či prípadne prevoz na Slovensko.

Cestovné poistenie sa medzi rôznymi poisťovňami líši. Najväčší rozdiel je v takzvanom limite. Je to maximálna suma, do ktorej poisťovňa uhradí vaše výdavky. V krajinách s mimoriadne drahým zdravotníctvom, ako napríklad USA, nemusí pri komplikovanej chorobe, ktorá neumožní prevoz domov, stačiť ani poistný limit 120–tisíc (Allianz) či 150–tisíc eur (ČSOB). Napríklad Union poisťovňa má pri cestovnom poistení neobmedzené krytie liečebných nákladov.

Pri sociálnom poistení je situácia odlišná. Študenti nie sú povinnými účastníkmi systému sociálneho poistenia. To znamená, že študent denného štúdia do veku 26 rokov nemá voči Sociálnej poisťovni žiadnu oznamovaciu, prihlasovaciu ani odvodovú povinnosť bez ohľadu na to, kde v zahraniční brigáduje.

Iná je situácia pri brigáde na Slovensku. Ak mesačný príjem študenta prekročí 200 eur, musí povinne platiť sociálne odvody. Dobrou správou však je, že len zo sumy, ktorou prekročil spomenutú hranicu

Poistenie zodpovednosti za škodu

Pri práci v zahraničí je kľúčové poistiť si ešte jedno riziko – zodpovednosť za škodu. Ak totiž neopatrnosťou niekomu inému spôsobíte ujmu na zdraví, môže vás to stáť tisíce eur. Preto si k poisteniu liečebných nákladov treba prikúpiť aj poistenie zodpovednosti za škodu.

„Cena poistenia je minimálna, pohybuje sa okolo 10 centov na deň. Pozor však na výber správnej poistky. Treba sa poistiť vyslovene pre pracovný pobyt. Len vtedy poisťovňa za vás uhradí spôsobené škody,“ radí Jozef Fronc z najväčšej spoločnosti vo finančnom sprostredkovaní OVB Allfinanz Slovensko.

Brigáda na Slovensku

Pri brigáde na Slovensku je všetko jednoduchšie. Vysokoškoláci sa až do poslednej skúšky považujú za poistencov štátu, ktorý za nich platí zdravotné odvody. Po ukončení štúdia sa však mladý človek musí nahlásiť na Úrad práce sociálnych vecí a rodiny SR ako nezamestnaný, resp. podnikateľ (v tom prípade ho nahlasuje buď jednotné kontaktné miesto pri Živnostenskom úrade, alebo poistenec sám). Ak študent pokračuje v dennom doktorandskom štúdiu, je od prvého dňa znovu krytý pri zdravotnom poistení štátom. To sa zmení, ak prekročí štandardnú dĺžku pre doktorandský študijný program v dennej forme alebo dovŕši 30 rokov.

Doktorandi v zahraničí sú na tom rovnako ako pracujúci: ak im štipendium kryje aj zdravotné poistenie, treba sa doma odhlásiť zo zdravotného poistenia, v opačnom prípade platí v EÚ zdravotný preukaz a mimo únie cestovné poistenie. Pri dlhodobom pobyte je však cenovo výhodnejšie poistiť sa celoročne. © AUTORSK

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #brigáda