Pracovný čas podľa veku

Ako dlho môžete na brigáde pracovať, keď máte menej ako šestnásť, keď ste medzi 16 a 18 a keď už máte 18 rokov?

10.06.2016 00:00
debata

Ak máte menej ako 16 rokov, týždenný pracovný čas môže byť maximálne 30 hodín, aj v prípade, že pracujete pre viacerých zamestnávateľov.

Ak máte od 16 do 18 rokov, pracovný čas môže byť týždenne maximálne 37,5 hodiny, aj v prípade práce pre viacerých zamestnávateľov.

Ak máte viac ako 18 rokov, pracovný čas môže byť týždenne maximálne 40 hodín (pri rovnomernej práci 5 dní v týždni), s prácou nadčas maximálne 48 hodín.

Pracovný čas pre obe skupiny nemôže byť denne dlhší ako 8 hodín.

Nezabudnite, že ak pracujete na dohodu o brigádnickej činnosti, môžete týždenne v priemere odrobiť maximálne 20 hodín! Tento čas sa spriemeruje za celý rok (teda, ak v niektorý týždeň pracujete viac ako 20 hodín, neprekáža to v tom prípade, že iný týždeň pracujte o daný čas menej).

Zamestnávateľ je povinný poskytnúť mladistvému zamestnancovi (15 – 18 rokov) prestávku v trvaní 30 minút, ak súvisle pracoval 4,5 hodiny. Ak ide o prácu, ktorú nemožno prerušiť, musí sa zamestnancovi zabezpečiť primeraný čas na odpočinok a jedenie.

Ak máte viac ako 18 rokov, máte právo na prestávku v trvaní 30 minút po odpracovaní 6 hodín nepretržitej práce.

Zamestnávateľ musí pracovný čas rozvrhnúť tak, aby mladistvý zamestnanec mal odpočinok medzi koncom jednej zmeny a začiatkom druhej, minimálne v trvaní 14 hodín v priebehu 24 hodín.

Zamestnanec nad 18 rokov musí mať medzi koncom jednej zmeny a začiatkom druhej odpočinok v trvaní minimálne 12 hodín v priebehu 24 hodín.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #brigáda