Slovenské firmy zamestnávajú najviac cudzincov od krízy

Slovenské firmy zamestnávajú najviac cudzincov od vypuknutia globálnej ekonomickej krízy. Vyplýva to z údajov úradov práce.

17.05.2016 12:50
debata (5)

Podniky na Slovensku v čase klesajúcej nezamestnanosti a ekonomického rastu si už dlhší čas sťažujú na nedostatok vhodných pracovníkov. Podobné ťažkosti hlásili aj firmy v Česku, kde je oveľa nižšia nezamestnanosť ako na Slovensku.

Na päťmiliónovom Slovensku pracovalo ku koncu marca viac ako 27 000 cudzincov, a to hlavne Rumunov, ďalej Čechov a Maďarov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje nárast o viac ako štvrtinu. Najčastejšie cudzinci pracujú na pozíciách operátorov a montérov strojov a zariadení alebo vykonávajú pomocné práce.

Miera nezamestnanosti na Slovensku sa tento rok prvýkrát po siedmich rokoch síce dostala pod hranicu desať percent, dlhodobo je ale vyššia ako priemer Európskej únie.

V čase zlepšovania situácie na slovenskom trhu práce firmy upozornili, že majú problém nájsť kvalifikovanú pracovnú silu. Viac ako polovica z celkového počtu okolo 317 000 ľudí registrovaných na slovenských úradoch práce nemá zamestnanie dlhšie ako rok a každý siedmy nezamestnaný je mladší ako 25 rokov. Aj v období pred globálnou krízou, keď Slovensko zaznamenalo rekordné tempo rastu ekonomiky, nezamestnanosť v krajine neklesla pod hranicu sedem percent.

Obavy z nedostatku kvalifikovaných pracovníkov vyslovili už v závere minulého roka napríklad stavebné firmy. Práve stavebníctva po rokoch prepade zažilo boom aj v súvislosti s budovaním dopravnej infraštruktúry.

Podobné ťažkosti hlásili aj podniky v Česku, kde miera nezamestnanosti v apríli predstavovala 5,7 percenta. Asociácia exportérov minulý mesiac upozornila, že českému priemyslu chýba minimálne 70 000 robotníkov a tisíce vysokoškolsky vzdelaných strojárov, elektrotechnikov, chemikov či expertov textilného priemyslu a že kvôli stavu trhu práce tak je český priemysel už na hranici svojich možností. Exportéri navrhli niekoľko riešení pre rýchlejší nábor potrebných pracovných síl z tretích krajín.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #práca