U. S. Steel chcú dva roky prepúšťať mesačne 23 ľudí

Spoločnosť U.S. Steel Košice bude pokračovať v prepúšťaní zamestnancov, trvať by malo až dva roky. Informoval o tom vo štvrtok Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) v relácii Rádiožurnál na Rádiu Slovensko s tým, že vedenie spoločnosti to oznámilo už aj odborárom.

13.05.2016 07:41
debata (16)

Odborári chcú situáciu po tom, ako im vedenie sprístupní zoznam mien ďalších nadbytočných zamestnancov, riešiť aj s inšpektorátom práce. Podľa informácií RTVS by spoločnosť U.S. STEEL Košice mala každý mesiac prepustiť 23 zamestnancov, „teda o jedného menej tak, aby to nebolo označené za hromadné prepúšťanie“. Predseda rady OZ KOVO Emil Machina to označil za obchádzanie zákona. „Určite sa obrátime buď na rozhodcu v rámci ministerstva práce a sociálnych vecí alebo na inšpektorát práce, aby to preveril,“ povedal Machina pre RTVS. Podľa neho v tomto prípade chýba komunikácia.

Zoznam ľudí, ktorých prepustia od júna, zatiaľ nemá ani šéf miestnych odborov Mikuláš Hintoš. Rovnako sa chystá požiadať inšpektorát práce, aby preveril, či sa takýmto konaním dodrží kolektívna zmluva. Na otázku RTVS, dokedy a koľko chce U.S.STEEL prepúšťať, hovorca spoločnosti Ján Bača neodpovedal. V období od apríla do mája zrušili košické oceliarne, ktoré zamestnávajú viac ako desaťtisíc ľudí, spolu 58 pracovných miest. Dvadsaťpäť ľudí si podľa šéfa odborov našlo v rámci oceliarní iné pracovné miesto.

V hromadnom prepúšťaní obmedzuje košickú fabriku memorandum, ktoré podpísala s vládou SR v roku 2013. V prípade hromadného prepúšťania by zamestnávateľ musel po prerokovaní situácie s odbormi informovať ministerstvo práce.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #U.S. Steel