Platy štátnych a verejných zamestnancov stúpli o 4 %

Platy zamestnancov v štátnej a verejnej službe sa od začiatku tohto roka zvýšili o 4 %. Vyplýva to z nariadení, ktoré nadobudli účinnosť od 1. januára 2016. Zvýšenie platov v štátnej a verejnej službe si z tohtoročného štátneho rozpočtu vyžiada 148 mil. eur.

04.01.2016 13:28
debata (13)

Samotné kolektívne zmluvy na tento rok zachovávajú platné sociálne benefity pre zamestnancov v štátnej a verejnej službe, ako je týždeň dovolenky a jedno odchodné navyše, skrátenie pracovného času o pol hodiny denne, či príspevok zamestnávateľov do tretieho dôchodkového piliera. Kolektívne zmluvy na rok 2016 podpísali ešte koncom októbra minulého roka zástupcovia zamestnávateľov, reprezentovaní vládou SR, Združením miest a obcí Slovenska a predstaviteľmi samosprávnych krajov, a zástupcovia zamestnancov, reprezentovaní Konfederáciou odborových zväzov SR, Nezávislými kresťanskými odbormi Slovenska a Všeobecným slobodným odborovým zväzom.

Od začiatku minulého roka sa zamestnancom v štátnej a verejnej službe zvýšili platy o 1,5 % a od júla vlaňajška vzrástli o ďalšie 1 %. Platové tarify pedagogických zamestnancov sa od začiatku minulého roka zvýšili o 5 %. Od 1. januára 2014 platové tarify štátnych zamestnancov stúpli o pevnú sumu 16 eur. K rovnakému dátumu vzrástli o 16 eur aj platy zamestnancov pracujúcich vo verejnej správe. Platové tarify pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov sa od začiatku roka 2014 zvýšili o 5 %.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #plat