Nezamestnanosť na Slovensku je na šesťročnom minime

Miera nezamestnanosti na Slovensku v novembri klesla na 10,77 percenta z 10,98 percenta v októbri. Dosiahla tak najnižšiu úroveň od marca 2009.

20.12.2015 12:05
debata (43)

Vyplýva to z údajov, ktoré v nedeľu na tlačovej konferencii zverejnilo Ústredia práce, ktoré v krajine zastrešuje pracovné úrady.

Počet registrovaných nezamestnaných, ktorí mohli nastúpiť do práce, v novembri klesol na 290 512 osôb z 296 270 v ok­tóbri. Medziročne v krajine ubudlo viac ako 40 000 nezames­tnaných.

„November, december a január sú zvyčajne mesiace, kedy nezamestnanosť neklesá. Projekty, ktoré sme pripravili, reálne fungujú aj počas mesiacov, kedy nie sú aktuálne sezónna práca,“ povedal novinárom slovenský minister sociálnych vecí Ján Richter.

Premiér Robert Fico na tlačovej konferencii doplnil, že za jeho vlády vzniklo 130 000 pracovných miest. Ficov Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) v prebiehajúcej predvolebnej kampani sľúbila vytvorenie ďalších 100 000 pracovných miest do roku 2020, ak strana bude súčasťou budúcej vlády. Podľa Fica by miera nezamestnanosti mala klesnúť na jednocifernú úroveň v budúcom roku. Naposledy bola miera nezamestnanosti na Slovensku pod hranicou desiatich percent na začiatku roka 2009.

Podľa metodiky Eurostatu miera nezamestnanosti na Slovensku ešte v októbri predstavovala rovnako ako v celej eurozóne 10,7 percenta. Práve zníženie nezamestnanosti na priemer krajín platiacich eurom si za svoj cieľ stanovila Ficova vláda.

Vysoký počet nezamestnaných bol po prepuknutí globálnej ekonomickej krízy jedným z najväčších hospodárskych problémov Slovenska. Ešte na začiatku roka 2013 miera nezamestnanosti dosahovala takmer 15 percent.

K zlepšeniu situácie na trhu práce došlo podľa odborníkov vďaka zrýchľovaniu tempa ekonomického rastu, štátnemu dotačnému programu na podporu zamestnávania vybraných skupín obyvateľstva a tiež po zmene metodiky vykazovania nezamestnanosti.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť