Dopyt po zamestnancoch v Nemecku je rekordný

Dopyt po zamestnancoch v Nemecku sa v novembri vyšplhal na novú rekordnú úroveň. Vyplýva to podľa agentúry DPA z údajov, ktoré v pondelok zverejnil spolkový úrad práce.

30.11.2015 17:12
žena, starec, starostlivosť, pomoc,... Foto:
Agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti poskytujú starostlivosť, ktorá má zlepšiť kvalitu života, skrátiť hospitalizáciu, uzdravovanie aj náklady na liečenie.
debata (38)

Index sledujúci počet ponúkaných pracovných miest v novembri stúpol o štyri body na 206 bodov. Dosiahol tak najvyššie hodnoty od roku 2004, keď ho úrad začal zverejňovať.

K rastu indexu podľa úradu zrejme prispieva príliv utečencov, ktorý zvyšuje ponuku pracovných miest tak v oblasti bezpečnostných a sociálnych služieb, ako aj vo verejnej správe. Podľa agentúry DPA zatiaľ nie je jasné, kedy začne mať utečenecká kríza na trh práce negatívne dopady.

„Mnoho azylových konaní bude ešte určitú dobu trvať. Preto je teraz ťažké povedať, kedy možno na úradoch práce očakávať prvú vlnu utečencov hľadajúcich prácu,“ upozornil ekonóm Eckart Tuchtfeld zo spoločnosti Commerzbank.

Miera nezamestnanosti v Nemecku v októbri podľa sezónne upravených údajov zostala na 6,4 percenta, čo predstavuje najnižšiu úroveň od zjednotenia krajiny v roku 1990. Správu o novembrovom vývoji miery nezamestnanosti zverejní úrad práce v utorok.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Nemecko