Chodíte za prácou? Príspevok od štátu získate jednoduchšie

Od začiatku budúceho roka sa na Slovensku zavedú nové podmienky poskytovania príspevku na podporu mobility za prácou.

11.11.2015 11:40
debata (5)

Pôjde o príspevok vo výške 80 % preukázaných výdavkov na bývanie, maximálne 250 eur mesačne počas šiestich mesiacov, pričom znevýhodneným uchádzačom o prácu bude štát poskytovať príspevok aj ďalších šesť mesiacov, a to v sume najviac 125 eur mesačne. Vyplýva to z novely zákona o službách zamestnanosti, ktorú schválil parlament.

Na získanie nároku na príspevok na podporu mobility bude po novom stačiť aj nahlásenie prechodného pobytu v súvislosti so získaním zamestnania, ak miesto prechodného pobytu na území SR je vzdialené od miesta trvalého pobytu najmenej 70 km. V súčasnosti sa pritom príspevok na presťahovanie za prácou poskytuje jednorazovo vo výške najviac 1 327,76 eura a je viazaný len na zmenu trvalého pobytu, pričom sa vyžaduje, aby bolo miesto nového trvalého pobytu vzdialené od pôvodného trvalého pobytu najmenej 50 km.

Zamestnávateľom na účely absolventskej praxe bude podľa schválenej novely zákona aj samostatne zárobkovo činná osoba, ktorá nemá žiadnych zamestnancov. Aj tieto SZČO tak budú môcť využiť nezamestnaného absolventa a ponúknuť mu absolventskú prax. Od začiatku budúceho roka sa rozšíri okruh dôvodov, ktoré sa považujú za nespoluprácu uchádzača o zamestnanie s úradom práce. Pôjde aj o prípady, kedy uchádzač o zamestnanie bez vážnych dôvodov neplní podmienky účasti na aktívnych opatreniach na trhu práce, ktoré boli písomne dohodnuté medzi úradom práce a uchádzačom o zamestnanie. Rezort práce a sociálnych vecí chce týmto spôsobom zabezpečiť aktívnu účasť uchádzačov o zamestnanie na aktívnych opatreniach na trhu práce a zintenzívniť ich záujem na plnení dohodnutých podmienok.

Novelou zákona sa tiež rozširujú možnosti vzdelávania a prípravy pre trh práce aj v kurzoch a programoch vzdelávania, ktoré síce nie sú akreditované, ale poskytujú odborné vedomosti, zručnosti a schopnosti potrebné na vykonávanie pracovných činností na pracovných miestach na trhu práce. "Ich realizácia je zabezpečovaná na základe oprávnenia alebo osvedčenia vydaného podľa osobitných predpisov a umožňuje získanie odborných vedomostí, zručností a schopností nevyhnutných k vykonávaniu pracovných činností na pracovných miestach na trhu práce,“ tvrdí rezort práce a sociálnych vecí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #práca