Slovensko má druhú najvyššiu dlhodobú nezamestnanosť v EÚ

Slovensko má druhú najvyššiu dlhodobú nezamestnanosť spomedzi krajín EÚ. Vo svojej analýze na to upozorňujú analytici Poštovej banky.

23.10.2015 11:39
debata (12)

Na prvom mieste bolo za druhý kvartál tohto roka Grécko, kde podiel dlhodobo nezamestnaných predstavuje až 73,1 % z celkového počtu ľudí bez práce. Na Slovensku bolo v druhom štvrťroku tohto roka 68,4 % nezamestnaných dlhodobo bez práce.

"Na čele rebríčka nájdeme aj ďalšie krajiny, ktoré silno pocítili dopady hospodárskej krízy, ako napríklad Taliansko, Portugalsko, Írsko či Španielsko,“ uviedli analytici. Upozorňujú na to, že dlhodobá nezamestnanosť je problémom celej Európskej únie, keďže dlhodobo bez práce je až polovica nezamestnaných Európanov. Vo Švédsku a Fínsku je dlhodobá nezamestnanosť najnižšia a bez práce dlhšie ako jeden rok je len pätina tamojších nezamestnaných obyvateľov.

Kratšie ako tri mesiace je na úrade práce evidovaný len každý šiesty nezamestnaný Slovák a menej ako sedem mesiacov strávi v evidencii nezamestnaných len necelá tretina nezamestnaných ľudí na Slovensku. Na druhej strane, každý šiesty nezamestnaný Slovák pobudne na úrade práce dva až štyri roky. "Ešte zarážajúcejšia je skutočnosť, že viac než pätina spomedzi našich nezamestnaných je bez práce dlhšie ako 4 roky,“ uvádza sa v analýze Poštovej banky. Analytici predpokladajú, že ide predovšetkým o ľudí s nedostatočným vzdelaním, resp. ľudí bez vzdelania. "Bez absolvovania rekvalifikačných kurzov a opätovného získania pracovných návykov je umiestnenie týchto nezamestnaných na pracovnom trhu takmer nemožné,“ tvrdia analytici Poštovej banky.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť