Česi viac chodia za prácou na Slovensko, láka ich plat

Obdobie, keď Slováci chodili pracovať do susedného Česka, pričom opačným smerom dochádzalo iba minimum pracovníkov, je podľa personálno-poradenskej spoločnosti McROY Slovakia už za nami.

07.08.2015 11:41
debata (15)

Česi totiž začali masívnejšie chodiť za prácou na Slovensko. "Dôvod je jednoduchý, u nás zarobia viac, než by zarobili doma. Z južnej Moravy takto dochádza podľa odhadov niekoľko sto až päťtisíc pracovníkov,“ hovorí Branislav Holík zo spoločnosti McROY Slovakia. Na Slovensku dostanú plat okolo 900 eur, čo je v prepočte približne 25 000 českých ko­rún.

Na pracovníkov zo zahraničia sú slovenské firmy odkázané v čoraz väčšej miere, keďže nájsť vhodných zamestnancov doma je čoraz väčší problém. Podobná situácia je aj u našich západných susedov, konkurenčný boj o kvalitných ľudí z oboch strán hraníc sa tak podľa spoločnosti McROY Slovakia vyostruje. Na českej strane dopyt generujú najmú strojárenské oblasti Zlínska, Uherskohradišťska a Hodonínska, z druhej strany sú to priemyselné regióny západného Slovenska. A práve slovenské firmy si v ostatnom čase svoju pozíciu vylepšili.

"Pre nevýhodný kurz eura sa juhomoravským zamestnávateľom a ich personalistom stále horšie naberá dostatočný počet kvalitných a kvalifikovaných zamestnancov. Naopak, slovenským firmám sa otvoril nový priestor na pracovnom trhu,“ vysvetľuje Marek Felkl z brnianskej pobočky McROY Czech. Autobusy tak pravidelne zvážajú ľudí z mestečiek na južnej a východnej Morave do tovární od Bratislavy až po Žilinu. Z Česka vozia zamestnancov napríklad do bratislavského Volkswagenu či do firmy Eismann, ktorá sídli v Holíči neďaleko Břeclavi.

"Očakávame, že ak nenastane zásadná zmena kurzu eura a českej koruny, tak tento trend bude naďalej silnieť. Akútny problém s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily na západnom Slovensku, v kombinácii s neochotou Slovákov z chudobnejších regiónov za prácou cestovať, totiž núti firmy čoraz viac hľadať zamestnancov aj za hranicami,“ uviedol Holík.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Česko #Slovensko