Väčšina Slovákov nepovažuje svoju mzdu za férovú

Viac ako dve tretiny Slovákov nepovažujú svoju mzdu za férovú. Ako ďalej vyplynulo z prieskumu spoločnosti Home Credit, ani nie polovica ľudí však dokáže nabrať odvahu a požiadať o zvýšenie platu. Najviac spokojní sú podľa výsledkov prieskumu pracujúci, ktorí mesačne majú viac ako 900 eur v čistom.

22.07.2015 11:02
debata (24)

Naopak, pracujúci s najnižším zárobkom, do 350 eur, si nárokujú razantné zvýšenie. Teda 32 % z nich by si neváhalo pridať od 200 do 500 eur. Ak by si Slováci sami mali navrhnúť zvýšenie platu, aby zodpovedal ich pozícii, štyrom z desiatich by stačilo prilepšenie o 100 až 200 eur.

Takmer polovica Slovákov iniciatívne žiadala o zvýšenie platu. Očakávaného prilepšenia sa ale nakoniec dočkali len 4 % z nich. Približne pätine opýtaných síce zamestnávateľ mzdu zvýšil, ale o menej, než chceli. Ďalšia štvrtina ľudí sa snažila o zvýšenie zárobku márne, navyše nedostali ani euro. Traja z desiatich Slovákov uviedli, že im zamestnávateľ v posledných dvoch rokoch pridal sám od seba.

„Kríza je na konci a firmy nielenže začínajú naberať nové pracovné sily, ale neboja sa lepšie odmeňovať súčasných zamestnancov. Dá sa teda čakať rast reálnych miezd, zatiaľ čo spotrebiteľské ceny by rásť nemali,“ predpovedá analytik spoločnosti Home Credit Michal Kozub. Podľa analytika majú šancu na zvýšenie platu predovšetkým pracovníci v priemysle, zatiaľ čo sektor obchodu si pravdepodobne príliš nepolepší.

Prieskum pre spoločnosť Home Credit uskutočnila agentúra STEM/MARK. Išlo o reprezentatívnu vzorku slovenskej populácie 250 osôb so zamestnaním. Bolo to v termíne od 12. marca to 20. marca tohto roka.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #príjem