Ľudia s minimálnou mzdou nebudú platiť žiadne zdravotné odvody

Vláda predstavila návrh, ako by mala od nadchádzajúceho roka fungovať odvodová odpočítateľná položka (OOP) na zdravotné odvody, od ktorej si sľubuje aj zvýšenie zamestnanosti. Paragrafové znenie dala v stredu do pripomienkového konania. Informoval o tom Martin Filko z Inštitútu finančnej politiky.

12.11.2014 18:11
debata (26)

OOP má spoločne s budúcoročným nárastom minimálnej mzdy na 380 eur zvýšiť čistý príjem nízkopríjmových zamestnancov. Opatrenie sa dotkne približne pol milióna ľudí, odhadované náklady sú vo výške 146 mil. eur.

Na OOP budú mať nárok, tí zamestnanci, ktorí zarobia maximálne 570 eur mesačne. Zamestnanci s vyššími príjmami budú zdaňovaní rovnako ako doteraz. Odvodová odpočítateľná položka bude vo výške 380 eur mesačne, respektíve 4 560 eur ročne. Zamestnanec s minimálnou mzdou tak nebude platiť žiadne zdravotné odvody. S rastom príjmu o jedno euro, klesne suma OOP o dve eurá. Človek, ktorého mzda bude napríklad 450 eur v hrubom, uhradí na zdravotných odvodoch 8,4 eura, namiesto súčasných 18 eur. Zamestnávateľ za takéhoto pracovníka odvedie namiesto 45 eur po novom len 21 eur.

„Vďaka vyššej čistej mzde sa zvýši ponuka práce. Zvýšený dopyt po pracovnej sile očakávame zo znížených nákladov práce nad úrovňou minimálnej mzdy. Sekundárnym pozitívnym vplyvom budú vyššie disponibilné príjmy nízkopríjmových domácností a tým rast ich spotreby,“ konštatuje Filko.

OOP sa bude uplatňovať len na príjmy zo zamestnania a nemôže prekročiť sumu zárobku z klasického pracovného pomeru. Na určenie výšky odpočítateľnej položky sa budú posudzovať všetky príjmy zo zárobkovej činnosti. Mesačné uplatňovanie bude možné len pre zamestnancov bez súbehu príjmov.

Po zvýšení minimálnej mzdy a zavedení odpočítateľnej položky by sa mal minimálny čistý zárobok na Slovensku zvýšiť o 32 eur.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #odvody