Slovenské platy sú vyššie ako u susedov

Priemerný plat na Slovensku je podľa online prieskumu Platy. sk 861 eur. Ľudia pracujúci v Česku zarobia za mesiac 22 979 českých korún (838 eur). U našich južných susedov je priemerný plat 228 597 forintov (747 eur). Po prepočítaní platov v troch krajinách aktuálnym kurzom, najvyššie platy sú momentálne na Slovensku.

19.05.2014 11:00
debata (58)

Priemerný plat v Česku po prepočítaní na eurá vychádza 838 eur a je teda o 23 eur nižší ako na Slovensku. Treba však vychádzať z toho, že metodika výpočtov portálu Platy.sk je iná ako Českého štatistického úradu, ktorý zverejnil výšku priemerného platu, takmer o 150 eur vyššiu ako spomínaná suma.

„Priemerný plat v Česku je k marcu 2014 podľa portálu Platy.cz 22 979 Kč,“ vysvetľuje Miroslav Dravecký z portálu Platy.sk. „Český štatistický úrad zverejnil údaje o primernom plate len za prvý kvartál roku 2013 – 24 067 Kč a za štvrtý kvartál – 26 637 Kč.( V štvrtom kvartáli boli platy vďaka rôznym vplyvom, ako sú napríklad koncoročné odmeny podstatne vyššie ako inokedy). Tento rozdiel oproti údaju z portálu Platy.cz je spôsobený tým, že Platy.cz udávajú platy aktuálne k marcu 2014, platové hodnoty sú vypočítané z údajov respondentov, ktorí sa zapojili do prieskumu v období 5.4. 2013 – 4.4. 2014 a iná je aj metodika zberu a vyhodnocovania dát. Podstatné je, že uvádzame platy v Česku, Slovensku a v Maďarsku zozbierané rovnakou metodikou, čo ich umožňuje porovnávať. Pre porovnanie platu v eurách je dôležité, akým kurzom plat prerátame. Údaje v tejto správe sú prepočítané k 4.4.2014. V no­vembri 2013 česká mena silno oslabila, keď z pôvodnej úrovne 25 korún za euro klesla na 27 korún za euro. To dramaticky mení situáciu.“

Preto na vysvetlenie, prečo vychádza podľa portálu Platy. sk priemerný plat na Slovensku rovnaký alebo vyšší ako v Českej republike pre všetky úrovne pracovných pozícií.

Cestovať za prácou do Maďarska sa oplatí málokomu. Platy v priemere sú v Maďarsku nižšie pre všetky úrovne pracovných pozícií a rozdiely v platoch po prepočítaní na eurá sú aj štvrtinové. Na rozdiel od minulých rokov, na Slovensku sú platy po prepočítaní na euro vyššie ako v Česku vo väčšine pracovných kategórií. Výnimkou v nevýhodnej platovej situácii sú naďalej ľudia, ktorí pracujú ako úradníci alebo zamestnanci v školách.

Z komerčného sektora lepšie v Česku ako na Slovensku zarobia ľudia pracujúci v bankovníctve, poisťovníctve, HR, výrobe, službách, doprave a výrobe. Porovnateľné sú zárobky ľudí pracujúcich na pozíciách v manažmente kvality.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #plat #Maďarsko #Česko #Slovensko