Pri hľadaní práce treba využívať aj všetky pracovné veľtrhy

Štruktúra nezamestnaných hovorí v neprospech mladých, keď ľudia do 30 rokov tvorili v roku 2012 až 37 percent zo všetkých nezamestnaných. Nezamestnanosť je dlhodobo kľúčovým problémom slovenskej ekonomiky, nad ktorým sa pozastavujú nielen domáci ekonómovia. Jej miera nebola počas celej slovenskej histórie nižšia ako 8,7 percenta.

05.03.2014 16:50
debata

Pomôcť nielen mladým ľuďom nájsť si prácu si dal za úlohu veľtrh práce Profesia days v bratislavskej Inchebe, ktorý sa začal v stredu. Zúčastňuje sa na ňom vyše 130 vystavovateľov. Novinkou oproti predchádzajúcim ročníkom je päť špecializovaných sekcií zameraných podľa oblasti pôsobenia a toho, pre aký typ uchádzača sú určené.

Dvojdňový pracovný veľtrh Profesia days ponúkne v stredu a vo štvrtok príležitosť tisícom ľudí nájsť si novú prácu, spoznať osobne zamestnávateľov, pre ktorých by chceli pracovať, objaviť v sebe skryté možnosti, otestovať si počítačové či jazykové schopnosti a okrem toho zažiť zaujímavý program s inšpiratívnymi ľuďmi. Vstup na veľtrh je pre všetkých uchádzačov úplne zadarmo.

Na nezamestnanosť vplýva predovšetkým miera vzdelanosti. V tomto ukazovateli však zaostávame za priemerom eurozóny najmä v prípade vysokoškolského vzdelania. Aj štruktúra nezamestnanosti hovorí v prospech vzdelanejších ľudí, ktorí netvorili ani 10 percent zo všetkých nezamestnaných. Nie prekvapujúco práve regióny s najvyšším podielom obyvateľov iba so základným vzdelaním sú v rebríčku nezamestnanosti najvyššie, tak prešovský, ako aj banskobystrický región majú až deväť percent ekonomicky aktívnej populácie iba so základným vzdelaním.

Ak sa však na problém pozrieme z druhej stránky, aj vysokoškolsky vzdelaní ľudia a absolventi ťažko hľadajú prácu. Prečo, na to dáva odpoveď analytička Poštovej banky Jana Glasová. „Takmer pätina pracujúcich Slovákov je prekvalifikovaná. Znamená to, že majú vyššie vzdelanie, než aké je potrebné na získanie ich pracovného miesta.“

Práve do tejto skupiny podľa analytikov banky patrí aj mnoho slovenských stredoškolákov a vysokoškolákov, ktorí nevyštudovali odbor, o ktorý je na pracovnom trhu záujem. „Príčinu takéhoto stavu môžeme hľadať aj v nedostatočnom prepojení medzi vzdelávacím systémom a trhom práce. Na pracovný trh v dôsledku toho každým rokom pribúdajú absolventi, ktorí sú síce vzdelaní, no po ich kvalifikácii nie je zo strany zamestnávateľov dostatočný dopyt,“ tvrdí analytička banky.

„Nájdi mi job a ja ti dám z prvej výplaty polovicu!“ Takto si pred dvomi rokmi hľadal prácu Kamil Aujeský. Kreatívnym spôsobom prezentácie si zabezpečil ponuky od vyše 30 spoločností. Čo predchádzalo tomu, že dnes má Kamil vlastnú firmu, príde porozprávať osobne práve na spomínaný veľtrh. .

„Netreba zabudnúť pracovať, mať vždy všetko s každým vyrovnané a naháňať biznis dva týždne dopredu," hovorí na tému prácu Ján Gordulič, ktorý vysvetlí uchádzačom, čo by mali robiť, aby nezanikli v dave.

Hľadať prácu si teda treba stále a aj inak. „Firmy hľadajú možnosti ako ušetriť ale zároveň aj kreatívne riešenia pre svoje problémy. Nečudujte sa preto, ak nájdete na jaspravim.sk najväčšom portáli na mikroprácu na Slovensku, požiadavky na prepis rôzneho textu, fotku hôr, grafiku na leták alebo dokonca učiteľa programu excel“, hovorí Miroslava Števková, propagátorka mikropráce a zakladateľka portálu jaspravim.sk. Ponúkajte, čo teda viete najlepšie. Či už budete prekladať texty do angličtiny, alebo stáť na križovatke s nápisom, stanovte svoju cenu presne a jasne. Neváhajte a pridajte si inzerát na jaspravim.sk je to zadarmo.

Nájdi svoju profesiu pomocou aplikácie

Projekt čo Robím občianskeho združenia Po škole ponúka žiakom a študentom na Profesia days možnosť otestovať aplikáciu Na aké povolanie sa hodím? Pripravili ju v spolupráci s Výskumným ústavom detskej psychológie a patopsychológie a má uľahčiť mladým ľuďom výber budúceho zamestnania. Po jej zverejnení bude užitočnou pomôckou žiakom, študentom, učiteľom, výchovným poradcom i širokej verejnosti.

"Nová aplikácia zjednoduší výklad výsledkov a komplexne vyhodnotí odpovede respondenta. "Pozývame všetkých účastníkov veľtrhu, aby sa zastavili v našom stánku, stali sa členmi tímu corobim.sk a pomohli nám otestovať pripravovanú aplikáciu,“ hovorí Zuzana Suchová, zakladateľka a manažérka projektu čo Robím ( www.corobim.sk) OZ Po škole. Nie je to len psychologický test, ale aj hra, ktorá má pomôcť žiakom zorientovať sa vo svojich záujmoch a viesť ich k samostatnému vyhľadávaniu informácií o školách a povolaniach súvisiacich s oblasťami, v ktorých dosiahli najvyššie počty bodov.

Metodika prispieva k formovaniu „obrazu o sebe“, vedie žiakov k využívaniu internetu a printových médií na získavanie profesijných informácií. Je východiskom pri rozhodovaní o vlastnom kariérnom smerovaní, formulovaní krátkodobých a dlhodobých plánov.

„Na testovanie máme k dispozícii veľkú dotykovú obrazovku, ako aj tablety. Návštevníkov nášho stánku počas Profesia days, ktorí sa do testovania zapoja, čaká prekvapenie,“ hovorí Z. Suchová. Projekt čo Robím, ktorý zastrešuje OZ Po škole, ponúka na svojom webe www.corobim.sk online videoknižnicu povolaní. Ide o efektívny nástroj pre študentov, rodičov a školy, s ktorým môžu pracovať pri výbere ďalšieho štúdia alebo povolania.

Pre návštevníkov stránky sú tu k dispozícii motivačné videá, ktoré približujú jednotlivé profesie očami tých, ktorí ich denne vykonávajú. Víziou projektu je stať sa plnohodnotným partnerom pri poskytovaní informácií o budúcej kariére a prvým miestom, na ktoré sa mladí ľudia obrátia, keď sa začnú zaujímať o svoje budúce povolanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Profesia Days