Minimálna mzda 496 eur sa odborom páči, pre firmy je sci-fi

Zvýšenie minimálnej mzdy na úroveň 60 percent priemerného zárobku v hospodárstve, t.j. na 496 eur je podľa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu v rovine science fiction. Minimálnu mzdu v takejto výške si stanovila za svoj cieľ Konfederácia odborových zväzov SR.

21.01.2014 08:00
debata (1)

Dosiahnuť ho chce do roku 2015, a to v rámci boja proti fenoménu pracujúcej chudoby. AZZZ však tvrdí, že takéto navýšenie by spôsobilo len ďalšie prehĺbenie krízy, vyššiu nezamestnanosť a prepúšťanie nízkopríjmových zamestnancov.

„Pokiaľ ide o zvýšenie minimálnej mzdy, skôr odporúčame zvážiť navýšenie čistej mzdy pre túto skupinu zamestnancov, pri nezvyšovaní, resp. znížení nákladov ceny práce pre zamestnávateľa, t.j. daní a odvodov,“ uviedol generálny sekretár AZZZ Oto Nevický.

Premiér Robert Fico sa v pondelok po kontrolnom dni na ministerstve práce vyjadril, že téza, podľa ktorej by minimálna mzda mala predstavovať 60 percent priemerného zárobku v hospodárstve, sa mu páči. Pripomína však, že pri zvyšovaní minimálnej mzdy musia brať do úvahy ako záujmy zamestnanca, tak aj záujmy zamestnávateľa.

„Téza je správna, ja s ňou súhlasím, ale je ju potrebné dosiahnuť v rozumnom čase, prirodzene a nie umelo, že vláda teraz príde a povie, že minimálna mzda sa zvyšuje na úroveň najskôr 50 %, potom 55 % alebo 60 %“ povedal Fico.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #odborári #zamestnávatelia