Štát vytvoril pre mladých 11-tisíc pracovných miest

Štát vďaka projektu podpory zamestnávania mladých nezamestnaných do 29 rokov vytvoril takmer 11 tisíc pracovných miest. Na projekt bolo počas jedného roka alokovaných 70 miliónov eur, ktoré boli popresúvané z iných operačných programov.

08.11.2013 14:21
debata (15)

Realizácia sa začala v novembri minulého roka. Ako podotkol premiér SR Robert Fico, záujem zo strany zamestnávateľov je veľký, čo dokazuje aj skutočnosť, že peniaze sú už takmer vyčerpané.

„Ukázalo sa, že vieme vytvárať pre mladých ľudí pracovné miesta. Môže niekto povedať, že tých pracovných miest nie je dosť, ale je to cesta, ako v čase krízy pomôcť mladým ľuďom,“ povedal Fico na piatkovej tlačovej besede.

Ako spresnil minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, priemerný vek mladých ľudí, ktorí si vďaka projektu našli zamestnanie, je 23,5 roku. Priemerne boli v evidencii úradov práce 13,65 mesiacov. Väčšinou išlo o absolventov stredných odborných škôl a učilíšť. Najčastejšie našli uplatnenie vo obchodnom segmente, priemyselnej výrobe a v oblasti informácií a komunikácií.

„Čo sa týka záujmu jednotlivých zamestnávateľov, absolútne dominujú mikro podniky a malé podniky,“ podotkol minister práce. Projekt sa mal prejaviť už aj v štatistikách nezamestnanosti, keď za sedem mesiacov malo ubudnúť z evidencie úradov práce sedemtisíc ľudí do 29 rokov.

Keďže podľa premiéra Roberta Fica je o tento projekt veľký záujem, pokúsi sa na budúcotýždňovom summite v Paríži získať preň ďalšie peniaze. Rovnako tak chce svojich partnerov presvedčiť, že realokácia má zmysel. Ako sa vyjadril, Slovensko bude žiadať Európsku komisiu i Radu, aby umožnili väčšiu pružnosť pri presúvaní peňazí v rámci operačných programov, tak aby tieto financie neprepadli. Na dôkaz toho, že realokácia má význam, premiér plánuje odprezentovať slovenský projekt aj v Paríži, kde francúzsky prezident Francois Hollande predstaví veľkú iniciatívu zamestnávania mladých ľudí.

Fico pripomína, že v rámci rozpočtu EÚ na roky 2014 až 2020 je vyčlenených na zamestnávanie mladých ľudí do 25 rokov šesť miliárd eur, z čoho by si Slovensko malo ukrojiť 200 mil. eur. Podľa ministra práce do Bruselu už zaslali návrh, akoby Slovensko chcelo tento objem čerpať. O aké konkrétne projekty by malo ísť, nekonkretizoval. „Každopádne sa chceme zhostiť tej úlohy, aby každý mladý človek do 25 rokov, po štyroch rokov ukončenia vzdelávania mal možnosť buď pracovať, alebo sa ďalej vzdelávať,“ uviedol Richter. Ako dodal, nebude to jednoduché, keďže 27 tisíc mladých ľudí má dokončené len základné vzdelanie, prípadne ani to.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #nezamestnanosť #profesia