Českí podnikatelia majú vyšší príjem a nižšie dane ako zamestnanci

Napriek tomu, že českí podnikatelia majú výrazne vyššie priemerné hrubé príjmy ako zamestnanci, platia v priemere takmer o 27 percent nižšie dane, vyplýva zo štúdie think tanku IDEA.

09.10.2013 08:44
Česko, koruna, mena, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Rozdiely v zdaňovaní zamestnancov a podnikateľov sú tak podľa dokumentu v českom daňovom systéme veľmi výrazné. Podnikateľ v priemere na daniach zaplatí ročne 95 310 korún, zamestnanec 129 680 korún.

Priemerný zamestnanec podľa štúdie má daňovú sadzbu, teda súčet sadzieb dane z príjmu a všetkých odvodov na sociálne a zdravotné poistenie, 37,4 percenta. V prípade podnikateľov je priemerná sadzba 28,1 percenta. Zároveň priemerný hrubý príjem podnikateľa je ročne 331 233 korún, v prípade zamestnanca je to 247 480 korún.

„Vyššiemu zdaneniu čelia takmer všetci zamestnanci v porovnaní s podnikateľmi – zatiaľ čo priemerné daňové sadzby sa pohybujú pre väčšinu podnikateľov medzi 22 a 38 percentami, u väčšiny zamestnancov je to medzi 30 a 44 percentami,“ uvádza štúdia.

Z materiálu ďalej vyplýva, že celkovo je medzi zamestnancami 30 percent ľudí, ktorí neplatia žiadnu daň alebo dokonca dostávajú daňový bonus. Medzi podnikateľmi je to však dokonca 38 percent. Títo ľudia platia len sociálne a zdravotné poistenie.

Analýza IDEA bola založená na reprezentatívnej vzorke populácie od Českého štatistického ú­radu.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanec #Česko #podnikateľ