Pred krízou zverejnila Profesia o štvrtinu viac pracovných ponúk než teraz

Portál Profesia.sk zverejnil od začiatku tohto roka do konca augusta 66,2 tisíc pracovných ponúk. V porovnaní s rovnakým obdobím roka 2008, v ktorom začala hospodárska kríza, je to o 26 % ponúk menej.

24.09.2013 13:27
Cesta, kužeľ, diaľnica, práca Foto:
Ilustračné foto
debata

Počet pracovných ponúk na portáli Profesia.sk sa pritom prepadol v rokoch 2008 a 2009 o 44 %. V roku 2009 sa situácia výrazne nezmenila a do roku 2010 pribudlo len o 8 % viac ponúk. Ako ďalej informovala spoločnosť Profesia, rok 2011 priniesol oživenie a voči nízkej báze predchádzajúcich rokov ponuky stúpli o 35 %. Rovnako obdobie od januára do augusta 2012 ešte znamenalo mierny rast. Tento rok však počet zverejnených ponúk medziročne opäť zaznamenal pokles.

„Keby sme porovnali počet zverejnených ponúk od januára do augusta, tento rok sme zverejnili o jedenásť percent menej pracovných ponúk. Firmy síce neprepúšťajú ako počas krízy, no nové pracovné miesta tvoria len niektoré odvetvia,“ povedala generálna riaditeľka spoločnosti Profesia Ivana Molnárová. S príchodom krízy najvýraznejší prepad ponúk zaznamenali najmä priemyselné odvetvia, ako sú drevospracujúci priemysel, strojárstvo, automobilový priemysel, výroba a doprava, špedícia a logistika. O rok neskôr sa práve niektoré z týchto oblastí dostali medzi najrýchlejšie sa zotavujúce oblasti.

Do tohto roku sa počtom inzerovaných ponúk na vyššiu úroveň ako pred krízou dostalo len päť oblastí, a to textilný, kožiarsky a odevný priemysel, bezpečnosť a ochrana, poisťovníctvo, školstvo, vzdelávanie, veda, výskum a zákaznícka podpora. Väčšina pracovných oblastí ešte stále potrebuje menej ľudí ako pred piatimi rokmi. Naopak, do súčasnosti najväčší prepad ponúk hľadajúcich nových zamestnancov vidí spoločnosť Profesia v kategóriách telekomunikácie, štátna správa, samospráva, zdravotníctvo a sociálna starostlivosť, drevospracujúci priemysel, bezpečnosť a ochrana, farmaceutický priemysel, manažment, služby, technika, rozvoj a stavebníctvo a reality.

Ako uvádza spoločnosť Profesia, v súčasnosti zamestnávatelia vo väčšine oblastí prijímajú menej ľudí aj v porovnaní s minulým rokom. Medziročne viac zamestnancov ako vlani prijímali najmä firmy z oblastí prekladateľstvo a tlmočníctvo, zákaznícka podpora, chemický priemysel a poisťovníctvo. Horšia je situácia na strane uchádzačov a ich konkurencie na trhu práce. V súčasnosti totiž na jednu zverejnenú pracovnú ponuku vidí spoločnosť Profesia takmer najvyšší počet reagujúcich uchádzačov v histórii. Ak firma zverejnila ponuku v tomto roku, v období od januára do augusta, na jednu ponuku zareagovali 35 kandidáti.

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #Profesia.sk #pracovné ponuky