Väčšina zamestnaných Slovákov pracuje na plný úväzok

Prevažná väčšina zamestnaných Slovákov pracuje na plný úväzok, skrátený pracovný čas majú len štyria zo sto zamestnancov.

06.09.2013 11:46
Plat, mzda, peniaze, euro
Ilustračné foto
debata (1)

Vyplýva to z údajov Štatistického úradu Európskej únie (Eurostat) za rok 2012, o ktorých informovala analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Podľa zverejneného rebríčka vedie Holandsko, kde až takmer polovica zamestnancov pracuje na čiastočný úväzok. Slovensko sa ocitlo spomedzi krajín EÚ na 27. mieste s podielom zamestnancov so skráteným pracovným časom 4,1 percenta. Za nami skončilo už len Bulharsko. „Slovensko tak za európskym priemerom výrazne zaostáva, nakoľko ako v EÚ tak aj v únii má skrátenú pracovnú dobu približne pätina zamestnancov,“ konštatuje Sadovská.

Obdobné trendy na trhu práce ako u nás však prevládajú aj v ostatných štátoch V4. Naopak, v krajinách západnej Európy ako Veľká Británia, Nemecko, Švédsko, Dánsko, Rakúsko či Belgicko na čiastočný úväzok pracuje vyše štvrtina zamestnancov. Ide o krajiny, kde ľudia majú bežne minimálne dve zamestnania.

Dôvodov prečo Slováci pracujú na skrátený úväzok je niekoľko. „Neschopnosť nájsť si prácu na plný úväzok má takmer tretina z nich. Pre desatinu je hlavným dôvodom choroba. Päť zo sto pracujúcich na čiastočný pracovný úväzok uviedlo ako dôvod starostlivosť o dieťa alebo iné rodinné či osobné dôvody,“ vysvetlila Sadovská.

Čiastočný úväzok sa pritom častejšie týka žien (5,7 %) ako mužov (2,9 %) a mladých ľudí do 24 rokov (7,3 %), ale i starších nad 55 rokov (6,9 %).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie #úväzok