Na minimálnej mzde sa tripartita nedohodla

Hospodárska a sociálna rada SR sa v pondelok nedohodla na sume budúcoročnej minimálnej mzdy na Slovensku. Potvrdil to hovorca ministerstva práce a sociálnych vecí Michal Stuška.

12.08.2013 12:37
Peniaze, euro, sporenie, mzda, plat Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Rezort práce predložil na rokovanie tripartity návrh na zvýšenie minimálnej mzdy od začiatku budúceho roka o 8,2 eura na 345,9 eura. Najnižšie možné zárobky by tak vzrástli o 2,4 %. Zamestnávatelia podľa Stušku trvali na ponechaní minimálnej mzdy na súčasnej sume 337,7 eura, kým odborári požadovali jej nárast o 8 % na 364,7 eura mesačne. Ak sa podľa Stušku odborári a zamestnávatelia na minimálnej mzde nedohodnú do konca augusta, o jej konečnej sume na rok 2014 rozhodne vlá­da.

„Návrhom na zvýšenie sumy minimálnej mzdy len o 2,4 % ministerstvo reaguje na celkovú nepriaznivú hospodársku situáciu a pretrvávajúci vplyv hospodárskej krízy na ekonomiku Slovenskej republiky,“ tvrdí rezort práce v materiáli, o ktorom rokovala tripartita. Ako ďalej uvádza ministerstvo, zároveň tým prihliada aj na to, že za prvý štvrťrok 2013 sa podiel terajšej sumy mesačnej minimálnej mzdy 337,7 eura a priemernej mesačnej mzdy za kraje mimo Bratislavského kraja pohyboval v rozmedzí od 46,8 % v Trenčianskom kraji až po 57,6 % v Prešovskom kraji. „Najmä v tomto regióne by vyššie zvýšenie mohlo negatívne vplývať na tvorbu pracovných miest a na rast nezamestnanosti,“ priznáva ministerstvo.

Návrh na zvýšenie minimálnej mzdy na 345,9 eura je podľa rezortu práce na úrovni najnižšej možnej sumy minimálnej mzdy, ktorú bude ministerstvo pri nezhode sociálnych partnerov zo zákona povinné predložiť na rokovanie vlády. Ministerský návrh zodpovedá medziročnému rastu priemernej mzdy na Slovensku za minulý rok.

Zamestnávatelia zastúpení v Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) nepovažujú vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu zvýšenie minimálnej mzdy o navrhované 2,4 % za dobrý krok. Umelý rast miezd spôsobený zmenou legislatívy podľa zamestnávateľov zapríčiní zníženie počtu pracovných miest.

„Vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu a vysokú nezamestnanosť na Slovensku si navýšenie minimálnej mzdy nemôžeme dovoliť. Rast minimálnej mzdy spôsobený zmenou legislatívy bude tlačiť aj na rast ostatných miezd, čo zapríčiní ďalšie prepúšťanie,“ povedal prezident AZZZ SR Rastislav Machunka. Zvýšenie daňových a odvodových nákladov od roku 2013 v súbehu s uvažovaným navýšením mzdových nákladov od roku 2014 bude podľa neho pre mnohých podnikateľov neúnosné. "Spôsobí to opäť zrušenie mnohých pracovných miest, alebo dokonca aj krach podnikov,“ uviedol Machunka.
Od začiatku tohto roka sa minimálna mzda na Slovensku po rozhodnutí vlády zvýšila o 3,2 % na 337,7 eura. Na rok 2012 išlo o nárast najnižších zárobkov tiež o 3,2 %, a to na 327,2 eura. Od začiatku roka 2011 minimálna mzda stúpla o 3 % na 317 eur.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #profesia #zamestnanie