Kováci žiadajú zvýšiť minimálnu mzdu o 8 percent

Odborový zväz Kovo požaduje vyšší nárast minimálnej mzdy, ako navrhuje rezort práce a sociálnych vecí.

07.08.2013 11:29
(typo - nepouzivat v orise) peniaze, výplata,... Foto:
Ilustračné foto
debata (15)

Kým ministerstvo podľa odborárov predložilo návrh na nárast minimálnych hrubých zárobkov od začiatku budúceho roka o 2,4 % na 345,8 eura, OZ Kovo žiada, aby sa minimálna mzda upravila smerom nahor o 8 % na 364,7 eura. Takýto nárast hrubých zárobkov by zabezpečil čistú minimálnu mzdu na úrovni 315 eur, čo je podľa odborárov hranica chudoby na Slovensku.

Predseda OZ Kovo Emil Machyna argumentuje rastúcou produktivitou práce, zvyšovaním životných nákladov a potrebou zvýšiť domácu spotrebu. "Ak by sa minimálna mzda zvýšila takýmto spôsobom, tak je to pokryté produktivitou práce,“ povedal k návrhu odborárov.

Hodinová mzda na Slovensku podľa Machynu dosahuje 3,9 eura. "Je to ôsma najnižšia hodinová mzda v rámci Európy,“ uviedol. Upozornil aj na to, že podiel miezd na hrubom domácom (HDP) produkte na Slovensku permanentne klesá. "Skutočnosť za rok 2012 bola 37 percent, za rok 2013 je teraz 36,8 percenta, za rok 2014 je predpoklad 36 percent,“ povedal. Česká republika si podiel miezd na HDP podľa Machynu udržuje na úrovni 43 %. "Hodinovú produktivitu práce máme pritom dnes vyššiu ako v Českej republike,“ tvrdí.

Zamestnávatelia s návrhom odborárov nesúhlasia, keďže podľa nich takýto nárast povedie k rastu nezamestnanosti a prehĺbeniu chudoby. Republiková únia zamestnávateľov navrhuje, aby výška minimálnej mzdy bola zmrazená, kým miera nezamestnanosti na Slovensku neklesne pod desať percent.

Od začiatku tohto roka sa minimálna mzda na Slovensku po rozhodnutí vlády zvýšila o 3,2 % na 337,7 eura. V roku 2012 vzrástli najnižšie mzdy taktiež o 3,2 %, a to na 327,2 eura. Od začiatku roka 2011 minimálna mzda stúpla o 3 % na 317 eur.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #minimálna mzda #OZ KOVO