Samsung opustili v lete desiatky pracovníkov

Galantská továreň spoločnosti Samsung znižuje počet pracovníkov. Podľa informácií od jedného z bývalých zamestnancov má celkovo v priebehu leta prísť o prácu 150 až 200 ľudí. Samsung potvrdil, že k znižovaniu počtu pracovníkov dochádza, ale podľa fabriky nejde o nič výnimočné. Koľkých ľudí sa to týka, spoločnosť neuviedla.

01.08.2013 14:00
Samsung, Voderady Foto: ,
V porovnaní s koncom júna sa počet ľudí pracujúcich v galantskom závode Samsung znížil približne o 150.
debata (11)

„Pri tak významnom zamestnávateľovi ako je Samsung Electronics Slovakia, je úbytok zamestnancov súčasťou prirodzenej fluktuácie pracovnej sily. Letné mesiace sú totiž v elektrotechnickom priemysle obdobím, kedy sa pravidelne robí optimalizácia procesov,“ povedala hovorkyňa závodu Henrieta Kissová.

Znižovanie počtu pracovníkov v letných mesiacoch považujú za bežný jav aj odbory. „V porovnaní s koncom júna sa počet ľudí pracujúcich v závode znížil približne o 150,“ tvrdí Simona Schuszteková, podpredsedníčka OZ KOVO pre Bratislavský kraj. Odborom vedenie podniku tvrdí, že títo ľudia budú späť prijímaní na jeseň v súvislosti so zvýšenou výrobou pre vianočný trh.

„Z prepustených ľudí 80 pracovalo pre personálne agentúry. Zvyšným zamestnancom nebola predĺžená zmluva na dobu určitú alebo skončili v rámci skúšobnej doby, či v prípade žien odišli na materskú,“ priblížila odborárka Simona Schuszteková. To vysvetľuje, prečo o zmene počtu pracovníkov nemajú informácie miestne úrady.

„Ku koncu augusta nemáme nahlásené žiadne hromadné prepúšťanie,“ povedala Iveta Višvardová z Úradu práce v Galante. Podľa Zákonníka práce by musel Samsung nahlásiť, ak by v jednom mesiaci naraz prepustil viac ako tridsať ľudí. V každom prípade súčasný úbytok pracovnej sily nemá vplyv na poskytnuté daňové prázdniny. „Samsung Electronics Slovakia plní všetky podmienky týkajúce sa štátnej pomoci,“ zdôraznila Kissová.

Výrobca elektrotechniky totiž daňové prázdniny vo výške 19,8 milióna eur dostal od terajšej vlády v roku 2012 za to, že na Slovensku umiestnil investíciu za 70 miliónov eur, ktorá umožní vyrábať napríklad nové 3D televízory. „Investícia nevytvára nové pracovné miesta, ide iba o udržanie 760 existujúcich pracovných miest po dobu 6 rokov od ich prevedenia,“ spresnil hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič. Slovensko tak udržanie jedného pracovného miesta stálo 26-tisíc eur.

Poskytnutie daňových prázdnin podporovali napríklad odbory, lebo robotníci by v opačnom prípade ako prví prišli o zamestnanie, kým, naopak, ekonómovia selektívne zvýhodňovanie firiem označujú za neodôvodnenú konkurenčnú výhodu. „Samsung je strategickým investorom, vďaka ktorému je dlhodobo nízka nezamestnanosť nielen v meste, ale aj celom okrese,“ uviedol zástupca prednostu v meste Galanta Ján Poľakovský. Miestny úrad práce eviduje nezamestnanosť na úrovni 7,2 percenta, čo znamená že v Galante je zo 49,7 tisíca ekonomicky aktívnych obyvateľov bez práce 3,5 tisíca ľudí. V okrese sú stále voľné pracovné miesta v automobilovom priemysle a z konkrétnych pozícií sú žiadaní hlavne vodiči vysokozdvižných vozíkov, šoféri kamiónovej dopravy.

Na Slovensku elektrotechnický priemysel expandoval najmä v rokoch 2006 až 2007. S príchodom krízy rástla výroba už len mierne, a to až do polovice roku 2010. „Momentálne je výroba v tomto odvetví asi 10 percent pod úrovňou roku 2010, keďže na odvetvie doľahla kríza v eurozóne a pokles dopytu najmä v západnej Európe,“ povedala Mária Valachyová, analytička Slovenskej sporiteľne. „Postupné mierne oživenie v eurozóne by sa na budúci rok mohlo premietnuť aj do vyššej priemyselnej výroby na Slovensku vrátane elektrotechnického priemyslu,“ uzavrela Valachyová.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Samsung #zamestnanie #Voderady