Komora chce niektoré informácie o zamestnancovi bez jeho súhlasu

Americká obchodná komora v SR (AmCham) žiada rezort práce a sociálnych vecí, aby umožnil Sociálnej poisťovni poskytovať zamestnávateľom údaje o zamestnancoch bez ich súhlasu, keď majú vplyv na plnenie odvodovej povinnosti zamestnávateľa. Komora to uviedla ako zásadnú pripomienku k návrhu novely zákona o sociálnom poistení.

17.07.2013 12:29
spis byrokracia podnikanie počítač šanon Foto:
Ilustračné foto
debata

Argumentuje tým, že poistenie v nezamestnanosti sa nevzťahuje na zamestnancov, ktorí majú priznaný invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %. „Ak však zamestnanec sám neoznámi, že poberá invalidný dôchodok, zamestnávateľ sa to nedozvie,“ uvádza obchodná komora.

Sociálna poisťovňa podľa AmCham tieto údaje odmieta poskytnúť, keďže zákon o sociálnom poistení jej to neumožňuje. V rozhodnutiach o invalidite sa pritom nachádzajú aj odporúčania posudkových lekárov poisťovne, aby určité činnosti zamestnanci nevykonávali, čo má vplyv aj na možnosť prideľovania prace týmto zamestnancom.

„O týchto obmedzeniach sa zamestnávateľ opäť nemusí dozvedieť, čo môže mať neželané následky tak na zamestnanca, ako aj na zamestnávateľa,“ upozornila komora.

debata chyba
Viac na túto tému: #Americká komora #profesia #zamestnanec #zamestnávateľ #Sociálna poisťovňa