V cudzine by robila takmer polovica Slovákov, Čech každý dvanásty

Každý dvanásty český uchádzač o prácu chce za ňou odísť do zahraničia. Na Slovensku vyjadrilo záujem o prácu v zahraničí až 43 percent záujemcov. Vyplýva to z prieskumu spoločností Profesia a Focus.

22.06.2013 12:36
Práca, kurzy, rekvalifikácia, počítač Foto:
Ilustračné foto
debata (23)

„K väčšej flexibilite Slovákov prispieva nielen horšia situácia na trhu práce, kde je podiel nezamestnaných osôb 14,41 percenta (v ČR 7,7 percenta). Predovšetkým najmladší Slováci nerobia rozdiely, či sa presťahujú za prácou v rámci Slovenska alebo odídu do zahraničia. Najčastejšie tam za prácou odchádzajú vysokopríjmové skupiny. Naopak, dve tretiny uchádzačov v Česku nie sú ochotné dochádzať alebo sa presťahovať za prácou, ani do iného kraja,“ uviedla Kateřina Jaroňová z pracovného portálu Profesia.cz.

Polovica uchádzačov o prácu na českom portáli Profesia.cz, ktorí za posledných 12 mesiacov hľadali prácu v zahraničí, je ochotná presťahovať sa do Nemecka. Nasleduje Rakúsko s podielom 34 percent, Veľká Británia (31 percent), Holandsko (17 percent) a Švajčiarsko (16 percent).

Prácu v zahraničí hľadajú prevažne kvalifikovaní robotníci a zamestnanci v službách, ktorí predstavujú 78-percentný podiel tých, čo za posledných 12 mesiacov chceli odísť za prácou do zahraničia.

V máji dve pätiny životopisov (11 184) na Profesia.cz deklarovali znalosť angličtiny. Nasledovalo 7 594 uchádzačov s nemčinou a 3 644 so znalosťou ruštiny. „Znalosti jazykov u uchádzačov sú podľa potrieb jazykových znalostí z ponúk práce nedostatočné. Angličtinu vyžadujú zamestnávatelia u 57 percent ponúk a nemčinu u 18 percent ponúk,“ podotkla Jaroňová.

23 debata chyba