ILO: V Európe stratili milióny ľudí prácu, hrozia sociálne nepokoje

V Európe od začiatku krízy pribudlo vyše desať miliónov nezamestnaných. Zhoršujúca sa situácia na trhu práce zvyšuje nebezpečenstvo sociálnych nepokojov. Uviedla to vo svojej správe Medzinárodná organizácia práce (ILO). Podľa ILO je teraz v Európe viac ako 26 miliónov nezamestnaných.

09.04.2013 07:35
Práca, zamestnanie, značka, profesia Foto:
Ilustračné foto
debata (48)

Problémy s hľadaním práce majú najmä mladí ľudia a ľudia s nízkou kvalifikáciou. Za posledných šesť mesiacov podľa správy prišlo v Európskej únii o prácu viac milión ľudí.

Správa tiež poukazuje na rastúce problémy s dlhodobou nezamestnanosťou. V 19 európskych krajinách je viac ako 40 percent nezamestnaných bez práce minimálne 12 mesiacov. Situácia na trhu práce sa podľa ILO zhoršuje od začiatku snáh o konsolidáciu štátnych rozpočtov.

„Rozpočtové ciele sú síce dôležité, nemožno ich ale riešiť úspornými opatreniami a štrukturálnymi reformami, ktoré sa nevysporiadajú s prvotnými príčinami krízy,“ uviedla organizácia vo svojej správe. Juhoeurópske krajiny postihnuté dlhovou krízou sa v rámci reforiem snažia napríklad zvýšiť flexibilitu trhu práce. Cieľom reforiem je posilnenie konkurencieschop­nosti týchto krajín, ale sú s nimi spojené aj negatívne sociálne vplyvy.

Šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi nedávno vyhlásil, že reformy sú napriek týmto sociálnym dôsledkom cestou k spravodlivejšej spoločnosti a povedú k odstráneniu problémov, ako sú daňové úniky a rozsiahla nezamestnanosť mládeže. Príčinou rozsiahlych sociálnych dopadov reforiem je podľa Draghiho skutočnosť, že prínosy týchto opatrení sa prejavia až s oneskorením.

48 debata chyba