Slovenská pracovná sila už nie je lacná, tvrdí šéf HP Slovakia

Slovensko už nie je lacné. Hrozí preto, že zahraničné firmy, ktoré tu zamestnávajú ľudí, odídu za lacnejšou pracovnou silou, povedal riaditeľ spoločnosti Hewlett-Packard (HP) Slovakia a predseda správnej rady vzdelávacej organizácie Junior Achievement Slovensko Martin Kubala.

01.04.2013 11:12
Euro, peniaze, ekonomika, graf, počítač Foto:
Ilustračné foto
debata (121)

„Ekonomické ukazovatele sú také, že hneď, ako prestane byť ekonomicky zaujímavé mať firmu či výrobu na Slovensku, každý bude hľadať výhodnejšie lokality. Slovensko už nie je lacné, musíme si to určite uvedomiť aj v našej oblasti. Slovensko je určite drahšie ako väčšina krajín na východ od nás,“ podčiarkol Kubala.

Úlohou každého štátu je podľa neho vytvoriť také podmienky a podporovať také firmy, ktoré neodídu veľmi ľahko, lebo rozvíjajú profesie s vysokou pridanou hodnotou. „Firmy, ktoré by odišli ľahko, by otvorili priestor pre firmy, ktoré využijú jednoznačne výhody dobre vzdelanej pracovnej sily,“ domnieva sa. Globálnym firmám sa však administratívnymi krokmi nedá zabrániť v tom, aby sa prestali správať globálne, dodal.

Riaditeľ HP však tvrdí, že Slováci sú v mnohom šikovnejší, než ostatní. „Je to klišé, ale my to tu sami vidíme na niektorých pracoviskách. Náš administrátor napríklad obslúži bez problémov viac serverov ako administrátor vo Filipínach,“ podotkol.

Mladým ľuďom na Slovensku podľa neho často chýba iniciatíva a snívajú radšej o dobrom zamestnaní, než o tom, že by sami začali s podnikaním.

„Skúsenosť hovorí, že keď niekto skúsi podnikanie, často už nechce byť zamestnaný. Keby si to viac ľudí vyskúšalo, viac ľudí by iniciatívu zobralo do vlastných rúk,“ myslí si Kubala.

121 debata chyba