Rast platov nemožno očakávať, viac zarobia kvalitní manažéri

Priemerný plat na Slovensku prekračuje osemstopäťdesiat eur. Podľa prieskumu portálu Platy.sk za rok 2012 nominálny priemerný plat dosahuje v priemere 851 eur. Oproti roku 2011 stúpol o 3,3 %. Po započítaní inflácie si však zamestnanci mohli v roku 2012 kúpiť menej tovarov a služieb ako v roku 2011. Reálny plat teda poklesol o 0,42 percenta. Reálne zvýšenie platov zamestnancom zhltla inflácia.

23.02.2013 13:49
mince, sporenie, vklad, dedičstvo, dane, odvody Foto:
Ilustračné foto
debata (33)

„Priemerný plat síce dosahuje 851 eur, polovica ľudí na Slovensku však podľa prieskumu zarába menej ako 688 eur. V Prešovskom kraji až 68 % ľudí zarába do 800 eur, kým v Bratislavskom ma takýto plat len 29 % zamestnancov. Veľké rozdiely sú aj vo vysokých zárobkoch nad 2 450 eur, keď v Bratislavskom kraji má takýto plat 5 % ľudí, v Prešovskom však len 1 %,“ hovorí projektový manažér platového prieskumu Platy.sk Miroslav Dravecký.

Regionálne rozdiely v platoch sa v minulom roku ešte viac prehĺbili. Najrýchlejšie totiž rástli v Bratislavskom kraji (4,3 %), najmenej v Nitrianskom (2,0 %). Zamestnanci v Bratislavskom kraji stále zarábajú najviac, priemerne 1 138 eur. Ich plat je o 53 % vyšší ako priemerný plat zamestnancov v Prešovskom kraji (742 eur). Ak by bol rast cien tovarov a služieb rovnomerný na celom Slovensku, reálne by platy rástli len v Bratislavskom a Trenčianskom kraji. V ostatných krajoch je medziročný rast priemerných platov nižší alebo rovnaký ako výška inflácie (3,7 %).

„V každej vekovej kategórii platí, že najlepšie na Slovensku môže človek zarobiť, ak pracuje v Bratislavskom kraji. V niektorých prípadoch platí, že ľudia mimo Bratislavského kraja majú priemerne aj o tretinu nižšie platy, čo v prepočítaní na eurá vychádza plat nižší aj o niekoľko sto eur,“ podotýka Dravecký.

Na výšku platu má vplyv aj úroveň pozície, na ktorej zamestnanec pracuje. Priemerný hrubý plat pomocných pracovníkov v roku 2012 dosiahol 495 eur. Oproti roku 2011 tak stúpol len o jedno percento. Porovnanie platov podľa úrovne pozície takisto ukazuje, že technické zamestnania, kam patria napríklad programátori, technológovia, konštruktéri a pod., sú platené lepšie ako netechnické povolania, napríklad lekári, ekonómovia, marketéri, obchodníci a pod. Najviac si na Slovensku za posledný rok prilepšili vrcholoví manažéri, priemerne im platy stúpli o 4 % na 2 548 eur. Najvyššie platy v roku 2012 teda vykazovali zamestnanci v topmanažmente. Vedie generálny riaditeľ, ktorého priemerná mzda na Slovensku predstavuje 4 430 eur mesačne v hrubom. Ak si však odmyslíme vrcholový manažment, najlepšie platy sú v IT a strednom manažmente.

Čo sa týka výšky platu, na Slovensku stále platí, že študovať sa oplatí. Toľko, čo si zarobí za svoj život zamestnanec so strednou školou za päť rokov, si vysokoškolsky vzdelaný človek zarobí už za necelé štyri roky po vstupe na trh práce. Najlepšie sú podľa Draveckého v tomto smere na tom pozície z oblasti zdravotníctva a sociálnej starostlivosti, elektrotechniky a energetiky alebo obchodu.

Takisto platí, že ženy zarábajú menej ako muži. „Plat žien je ovplyvnený aj tým, na akých pozíciách ženy pracujú. Existujú pozície, kde je vyššie zastúpenie žien ako mužov a často ide o pozície s podpriemernými platmi,“ povedal Dravecký.

Majú zamestnanci v tomto roku šancu dosiahnuť zvýšenie platu? Vo všeobecnosti je na trhu práce zlá situácia. Nezamestnanosť sa približuje k úrovni, ktorá tu bola po vypuknutí krízy na prelome rokov 2008 a 2009. Zamestná­vatelia sa vyjadrujú, že posledné legislatívne zmeny Zákonníka práce a daňových zákonov im neľahkú situáciu ešte komplikujú. "Nedá sa očakávať, že platy vo všeobecnosti porastú aspoň takým tempom ako inflácia. Nebudú na to zdroje a pre vysokú nezamestnanosť ani tlak. Iste, sú profesie, ktoré sú nedostatkové. Dopyt po kvalitných manažéroch, technológoch, IT-čkároch a podobne spôsobí, že platy týchto zamestnancov môžu rásť výraznejšie ako ceny v obchodoch,“ hovorí Dravecký.

Vo všeobecnosti nás však na trhu práce nečaká ľahký rok. Prioritou pre zamestnaných ľudí bude udržať si zamestnanie. Tí, ktorí si prácu hľadajú, sa musia obrniť trpezlivosťou a vytrvalosťou.

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba