Na Orave sú hladní po práci

Vysoká nezamestnanosť je na Slovensku vážnym problémom a spôsobuje, že ľudia promptne reagujú na nové ponuky na prácu.

20.02.2013 01:45
debata (7)

Keď elektrotechnická firma Klauke Slovakia v Dolnom Kubíne nedávno oznámila, že postupne naberie 430 ľudí, pred bránami závodu každý deň stáli desiatky ľudí so žiadosťou o prácu, kým ďalšie životopisy prichádzali na firemný e-mail. Firma však zatiaľ nenaberá, keďže jej zámery závisia od situácie na trhu. V Dolnom Kubíne je bez práce takmer tritisíc ľudí z vyše osemnásť a pol tisíca ekonomicky aktívnych obyvateľov.

„V novej výrobnej hale môže v priebehu niekoľkých rokov nájsť prácu 430 zamestnancov, čím počet pracovníkov spoločnosti vzrastie zo súčasných dvestosedemdesiat približne na šesťsto,“ povedal finančný riaditeľ Klauke Slovakia Ľuboslav Lopatka. V tomto roku však továreň neplánuje výrazné zmeny v počte zamestnancov.

„V nastávajúcom roku očakávame približne rovnaký obrat ako v minulom roku. Počet zamestnancov závisí od projektov, ktoré sú často sezónne, v horizonte posledného roka viac-menej stabilné a výrazné zmeny tak neočakávame,“ dodal Lopatka.

Klauke Slovakia sa pustila do rozširovania výrobných priestorov v rámci plánovaného dlhodobého rozvoja, aj keď súčasná situácia v elektrotechnickom odvetví nie je optimálna a viaceré firmy sa stretávajú s odbytovými problémami. Napríklad výrobný závod spoločnosti Samsung vo Voderadoch pracuje v skrátenom pracovnom týždni. Pre nedostatok objednávok zamestnanci nechodia do práce každý pondelok s tým, že päť dní v týždni by sa malo začať opäť pracovať až od polovice marca.

„Nie je to prekvapujúce, lebo v januári, februári a marci býva väčšinou menej objednávok a výroba sa naplno rozbieha až v ďalších mesiacoch,“ potvrdila Andrea Dulíková, zástupkyňa odborov v Samsungu Slovakia.

Klauke Slovakia v Dolnom Kubíne vyrába konektory, izolačné návleky, aplikačné náradie pre koncových výrobcov, ako aj káblové zväzky. „Nesnažíme sa presadiť v oblasti veľkosériovej výroby káblových zväzkov, kde jediným kritériom je cena práce, a zákazníkom sa snažíme poskytnúť pridanú hodnotu v podobe vývoja či optimalizácie produktov a procesov,“ dodal Lopatka. Podnik tak odmieta, že by podobne ako pri iných výrobcoch káblových zväzkov mohlo prísť k presunu výroby do zahraničia.

„Napriek tomu cena práce je pre nás, rovnako ako pre všetkých v dnešnej dobe, nesmierne dôležitá,“ povedal Lopatka. Všetky podniky sú totiž v časoch krízy pod sústavným tlakom konkurencie i koncových zákazníkov.

„Preto hľadáme možnosti úspor a optimalizácie vo vlastných procesoch, ako aj v celom dodávateľskom reťazci,“ objasnil Lopatka. Veľkou výhodou pri porovnaní s okolitými krajinami je pre slovenské firmy spoločná mena euro. Túto výhodu dokázali zužitkovať hlavne firmy pôsobiace v sektore výroby elektrických zariadení. Podľa štatistík za prvých jedenásť mesiacov minulého roka v tomto sektore vzrástol objem nových priemyselných objednávok priemerne o 3,8 percenta. Navyše od začiatku septembra do konca novembra 2012 sa medziročný rast objednávok zvýšil až o 11,6 percenta.

„V sektore výroby elektrických zariadení sa preto zdá, že slovenské firmy dokázali efektívne zužitkovať výhody spojené so zavedením eura na posilnenie svojej konkurencieschop­nosti voči susedom z regiónu,“ povedal hlavný analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo. Spoločnú menu euro ako výhodu vidí aj Klauke Slovakia. „Používanie eura nám pomohlo, hlavne pokiaľ ide o stabilizáciu nákladov a cien. Vzhľadom na vysoký podiel exportu sú pre nás stabilné ceny jednoznačne výhodou,“ uzavrel Lopatka.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba