Ľudia na Považí pracujú bez výplaty

Niekoľko desiatok zamestnancov spoločnosti Slovzink v Košeci neďaleko Ilavy chodí do práce každý deň, ale výplatu nedostávajú.

01.02.2013 16:58
Slovzink Košeca Foto:
Zamestnanci Slovzinku Košeca chodia do práce poctivo každý deň, výplatu však naposledy dostali ešte pred Vianocami.
debata (49)

Mnohým rodinám to prináša existenčné problémy. Momentálne sa firma ocitla vo vlastníckom vákuu: vlani sa dostala do konkurzu, teraz súd konkurz pozastavil, ale pôvodní majitelia zatiaľ fabriku neprevzali.

Ľudia sú bezradní, nevedia, kedy a či vôbec dostanú svoje peniaze, nevedia, či sa majú pripraviť na hromadné prepúšťanie. „Mám dve malé deti, treba ich živiť, manželka je na materskej, peniaze nám teraz veľmi chýbajú. Je mi z toho mizerne,“ vraví Jozef Vyhnička, ktorý vo fabrike robí 6 rokov.

Emil Lukáčik má 59 rokov, za sebou takmer dvadsaťročie v košeckej fabrike a pred sebou vidinu predčasného dôchodku. „Fyzicky sa cítim na to, že by som ešte mohol ďalej pracovať, ale psychické tlaky sú také, že to asi neustojím. Po toľkých odrobených rokoch príde takáto rozlúčka,“ hovorí.

„Nedostali sme výplatu za december, ak to takto pôjde ďalej, nedostaneme ani za január. Ak to aj prevezme nový majiteľ, začne to rozbiehať niekedy v marci, takže ani vo februári ktoviečo nezarobíme. Som mladý, verím, že si robotu nájdem, ale je mi ľúto chlapov, čo majú deti alebo im zostáva 1–2 roky do dôchodku,“ dodal 34-ročný Peter Ondrejec. Chodí stále poctivo do práce, hoci výplatu nedostal. Prežiť mu pomáhajú rodičia.

V tejto situácii je pre zamestnancov Slovzinku dobrou správou aj to, že úrad práce nemá z tejto spoločnosti nahlásené žiadne hromadné prepúšťanie. Množstvo investícií, ktoré mali fabrike pomôcť reštrukturalizovať výrobu, napokon Slovzink od 2. októbra minulého roka dohnalo do konkurzu. Fabriku prevzala správkyňa konkurznej podstaty. Ústavný súd prijal sťažnosť skupiny veriteľov a dlžníka a nedávno rozhodol o odklade konkurzu. Správkyňa stratila kompetencie, ale pôvodní majitelia firmu ešte nestihli prevziať.

„Pripravujeme komisionálne prevzatie majetku, naším zámerom je v čo najkratšom čase rozbehnúť činnosť spoločnosti. Zatiaľ nemáme žiadnu informáciu, či na účte spoločnosti sú nejaké peniaze, doteraz sme nemali prístup k účtom ani k informáciám. Ak tam budú peniaze, pošleme ich zamestnancom,“ prisľúbil Michal Benák, bývalý riaditeľ spoločnosti Slovzink, ktorý by mal fabriku opäť riadiť.

Juraj Blahák, predseda Energeticko-chemického odborového zväzu, ktorý sleduje situáciu v košeckej fabrike, predpokladá, že onedlho by sa mala komplikovaná situácia vyjasniť. Rozhodnutím Ústavného súdu je konkurz pozastavený a všetko sa vracia späť do obdobia pred jeho vyhlásením.

„Teraz všetko závisí od toho, kedy bude mať vedenie fabriky prístup k účtom. Predpokladám, že by to mohlo byť v najbližších dňoch. Máme prísľub, že potom budú vyplatené mzdy,“ povedal odborársky predák.

Spoločnosť Slovzink (predtým Slovlak) je známa výrobou náterových hmôt. V regióne sa stala jedným z najvýznamnejších zamestnávateľov. Okres Ilava má v súčasnosti vyše 9-percentnú nezamestnanosť, na úrade práce je evidovaných 3 260 ľudí.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba