Tretina mladých na Slovensku nemá prácu, zasiahnuť sa chystá aj únia

Slovensko ide s Európskou komisiou riešiť nezamestnanosť mladých, ako aj podporu malých a stredných podnikov.

15.02.2012 18:55
podnikateľ, podnikateľka, odvody, dane,... Foto:
Ilustračné foto
debata (48)

Ako krajina patrí Slovensko medzi osem štátov s najväčšou nezamestnanosťou medzi mladými a musí preto vytvoriť akčný tím, ktorého cieľom bude zlepšiť a zrýchliť čerpanie eurofondov.

Súčasťou tímu budú okrem zástupcov Slovenska aj zástupcovia Európskej komisie. Podľa posledných údajov je na Slovensku bez práce 35,1 % mladých ľudí, zatiaľ čo priemer v EÚ je 22 %. Premiérka Iveta Radičová sa preto v stredu stretla s expertmi jednotlivých ministerstiev zodpovedných za eurofondy, kde rokovali práve o zrýchlení čerpania eurofondov ako aj o ich ďalšej realokácii.

Brusel chce jednak vytvoriť programy zamestnanosti pre mladých, ale taktiež aj zlepšiť podporu malého a stredného podnikania cez eurofondy. Na tieto účely nám komisia vyčlenila finančné prostriedky z Európskeho sociálneho fondu vo výške 39 miliónov eur a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v sume 2,26 miliardy eur, čo predstavuje financie v celkovej výške 2,3 miliardy eur.

S realokáciou nevyužitých prostriedkov z ESF predbežne súhlasí aj Európska komisia, avšak pod podmienkou, že budú využité na projekty zamerané na znižovanie nezamestnanosti mladých.

V prípade realokácie prostriedkov z ERDF však zatiaľ nie je jasné, ktorých operačných programov sa presun financií bude týkať. Premiérka po rokovaní čelných predstaviteľov členských krajín EÚ začiatkom februára pritom uviedla, že realokácia sa bude týkať okrem operačných programov zameraných na vzdelávanie aj operačného programu na informatizáciu spoločnosti.

Do prvého stretnutia akčného tímu, ktoré sa uskutoční 24. februára tohto roku, musí Slovensko splniť dve hlavné úlohy. Jednak pripraviť programové a projektové návrhy v oblasti zamestnanosti mladých a podpory malého a stredného podnikania, ako aj pripraviť návrh vnútornej realokácie eurofondov v rámci jednotlivých ministerstiev.

48 debata chyba