Zákonníku práce sa po voľbách nevyhnú zmeny

V minulom roku zmenený Zákonník práce sa po voľbách zrejme dočká ďalších zmien.

14.02.2012 19:03
úrad práce nezamestnaný zamestnanie práca Foto:
Ilustračné foto
debata (13)

Predstavitelia niektorých politických strán totiž avizujú, že chcú po voľbách riešiť problematiku zamestnanosti aj zmenami v legislatíve. SDKÚ-DS chce podľa slov podpredsedu strany a ministra financií Ivana Mikloša po voľbách napríklad prostredníctvom zmien v Zákonníku práce zvýšiť flexibilitu trhu práce.

K zneniu Zákonníka práce sa chce vrátiť aj strana s najväčšou podporou, Smer-SD. "Chceme sa k tejto téme vrátiť,“ vyhlásil na utorňajšej predvolebnej konferencii zorganizovanej obchodnými komorami podpredseda strany Peter Kažimír. Smer však podľa jeho slov bude meniť Zákonník práce len za účasti sociálnych partnerov, odborov a zamestnávateľov. Dať viac priestoru zamestnanosti prostredníctvom väčšej flexibility chce aj KDH. Podľa predsedu strany Jána Figeľa by nová vláda mala podporovať zamestnanosť aj napríklad vyššou flexibilitou vo formách zamestnania.

Podľa predsedu strany SaS Richarda Sulíka by sa mal v budúcnosti znižovať vplyv Zákonníka práce a štát by mal do vzťahu medzi zamestnávateľmi a zamestnancami zasahovať čo najmenej. "V konečnom dôsledku zabíjame pracovné miesta,“ uviedol v súvislosti so zásahmi štátu do pracovných vzťahov Sulík.

Podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna však upozorňuje, že administratívne opatrenia nemajú výrazný dopad na zamestnanosť a nové pracovné miesta nevytvorí ekonomika, ktorá nerastie. "V najbližšom období preto neočakávam nejaký rapídny pokles nezamestnanosti,“ vyhlásil v utorok Švejna.

Predstavitelia spomínaných, v súčasnosti parlamentných strán, sa však v zásade zhodujú, že jednou z oblastí, ktorú bude potrebné zmeniť pre zvýšenie zamestnanosti, je oblasť vzdelávania. SDKÚ-DS, SaS a Most-Híd považujú zároveň za kľúčové aj zlepšovanie podnikateľského prostredia. Smer-SD podľa slov Petra Kažimíra vidí kľúčový problém vo vysokých nákladoch práce ťažko zamestnateľných ľu­dí.

Jednou z oblastí, na zmene ktorej sa predstavitelia strán zhodujú, je aj oblasť odvodov. Rovnako politické strany pred voľbami avizujú aj znižovanie administratívnej záťaže podnikateľov, či znižovanie byrokracie.

Predvolebná diskusia s predstaviteľmi politických strán je organizovaná Americkou obchodnou komorou na Slovensku (AmCham) v spolupráci s ďalšími jedenástimi obchodnými komorami a Podnikateľskou alianciou Slovenska. Cieľom diskusie je podľa AmCham oboznámenie sa s tými bodmi volebných programov, ktoré členovia obchodných komôr pokladajú za kľúčové pre ich pôsobenie na Slovensku.

13 debata chyba