Ubudne pracovných miest

Priemyselná produkcia v tomto roku sa v dôsledku ekonomickej situácie v eurozóne bude aj naďalej spomaľovať. Oslabenie priemyselnej aktivity tlačí na firmy, aby znižovali svoje náklady, a to vrátane znižovania počtu pracovných miest. Najväčší úbytok zamestnancov sa očakáva v stavebnom sektore, ktorý je momentálne jednou z najslabších zložiek priemyslu v krajine.

13.01.2013 18:32
(typo - nepouzivat v orise) Práca, profesia,...
Ilustračné foto
debata (39)

„Tento rok bude v znamení zhoršovania situácie minimálne v prvej polovici roka. Zrejme bude ubúdať pracovných miest a rásť nezamestnanosť, keďže priemysel má v celej Európe klesajúcu tendenciu,“ konštatuje analytik ČSOB banky Marek Gábriš.

Nezamestnanosť na Slovensku momentálne atakuje 14-percentnú hranicu. „Koncom roka došlo k ďalšiemu pokles objednávok v priemysle, a tak zrejme podniky, ktoré mali určité rezervy v zamestnanosti, reagovali na očakávané zhoršenie situácie už s predstihom,“ hovorí analytik VÚB banky Andrej Arády. Menej pracovných ponúk v priemysle hlásia aj samotné personálne agentúry. Za posledné tri mesiace sa znížil ich počet o približne 35 percent.

Nájsť si v prácu v priemysle je podľa pracovného portálu profesia.sk možné najmä v Trenčianskom a Trnavskom kraji. „Hoci sa ich počet ustavične mení, v súčasnosti sa v týchto regiónoch pohybuje na dvoch desiatkach pozícií. Nemožno však opomenúť Volkswagen ako veľmi silnú spoločnosť Bratislavského kraja,“ potvrdzuje Pavol Zuffa z personálnej agentúry Au Job.

Podľa Štatistického úradu v novembri minulého roka poklesla zamestnanosť v priemysle medziročne o 2,6 percenta. Produkcia slovenského priemyslu sa pritom v novembri spomalila už štvrtý mesiac po sebe. Novembrové tempo rastu dosiahlo 5,2 percenta a bolo tak najslabšie od začiatku roka.

Stavebnému priemyslu v novembri medziročne klesla produkcia o 13,4 percenta, k novembru pracovalo v sektore 166-tisíc ľudí. Firmy zvyknuté na veľké komerčné alebo štátne zákazky sú už podľa Zuffu ochotné dodávať aj pre maloodberateľov či dokonca aj stavby rodinných domov.

„Ešte stále sa doťahujú niektoré väčšie projekty, mnohé firmy vidia svoju budúcnosť v miernej transformácii do inej oblasti, napríklad energetiky,“ dodáva Zuffa.

Svetielkom nádeje na najbližšie mesiace je pre stavebníkov niekoľko plánovaných developerských projektov, najmä v Bratislave.

„Všetky očakávania do tohto roka sa sústreďujú najmä na rozbeh štátnych zákaziek v oblasti výstavby a rekonštrukcie ciest a železníc, kde je veľký objem nevyčerpaných eurofondov a viacero zmlúv pred podpisom. Mimo verejných zákaziek bude tento rok aj naďalej pre stavebníkov náročný,“ hodnotí Gábriš.

Najvyššie tempá rastu produkcie si počas uplynulého roka na svoje konto pripisoval predovšetkým automobilový priemysel. „Napriek tomu však existujú riziká, že dôjde aj k miernemu spomaleniu v produkcii automobilov v dôsledku slabšieho dopytu z Európy. Ten však môže byť do určitej miery kompenzovaný dopytom spoza hraníc starého kontinentu,“ dopĺňa analytička Poštovej banky Jana Glasová.

„Dobrým výsledkom bude, ak si výroba automobilov udrží úroveň z minulého roka. Bez týchto príspevkov tak bude priemyselná výroba v tomto roku zrejme len kolísať okolo nulového rastu,“ dodáva analytik VÚB banky Andrej Arády.

V európskom porovnaní si Slovensko však zatiaľ vďaka automobilkám počína stále dobre. Zatiaľ čo slovenský priemysel len bojuje so spomaľovaním rastu, priemyselná produkcia v eurozóne ako celku zotrváva už dlhší čas v červených číslach. Už v závere minulého roka sa výraznejšie prepadla priemyselná produkcia v Česku a Maďarsku.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba