Svet potrebuje 600 miliónov pracovných miest

Medzinárodná organizácia práce (ILO) prejavila znepokojenie nad globálnou situáciou, keď vo svojej každoročnej správe uviedla, že svet bude v nasledujúcej dekáde potrebovať 600 miliónov nových pracovných miest.

25.01.2012 06:47
Práca, profesia, stavba Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

V správe zároveň vyzýva na väčšiu koordináciu fiškálnych politík, nápravu a reguláciu finančného sektora a na podporu reálnej ekonomiky. "Čo sa zmenilo vzhľadom na minulý rok je, že naša prognóza je pesimistickejšia,“ povedal Ekkehard Ernst, jeden z autorov správy organizácie.

ILO tvrdí, že na svete je takmer 200 miliónov nezamestnaných a že počas nasledujúcej dekády je potrebné každoročne vytvoriť 40 miliónov nových miest. "Na vytvorenie udržateľného rastu so zachovaním sociálnej súdržnosti musí svet reagovať na naliehavú potrebu vytvoriť 600 miliónov produktívnych pracovných miest počas nasledujúcej dekády. Stále však bude vo svete 900 miliónov zamestnancov žijúcich so svojimi rodinami s príjmom menej než 2 USD na deň, a to prevažne v rozvojových krajinách,“ uvádza sa v správe.

ILO očakáva, že aj za priaznivých podmienok v eurozóne globálna nezamestnanosť bude prinajmenšom dok roku 2016 na úrovni okolo 6 %. Za priaznivý vývoj pritom považuje napríklad rýchle vyriešenie dlhovej krízy.

6 debata chyba