Práce nebude dosť najbližšie tri roky

Pokles objednávok v priemysle, nižší rast ekonomiky a znižovanie stavov vo firmách je u nás podľa viacerých analytikov pravdepodobný scenár až na najbližšie tri roky. „Ľudí bude trápiť dlhodobá nezamestnanosť najmä na východe Slovenska. Už teraz je viac ako 50–tisíc ľudí z Prešovského kraja bez práce viac ako dva roky,“ upozornil makroekonóm UniCredit Bank Dávid Dereník.

19.01.2012 06:07
Práca, zamestnanie Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Nezamestnanosť, ktorá sa momentálne šplhá k hranici 15 percent, by sa mala postupne znižovať až v roku 2014. Vtedy by podľa analytikov malo prísť k postupnému oživovaniu ekonomiky. Podľa riaditeľky portálu Profesia.sk Ivany Molnárovej sú firmy opatrnejšie vo zverejňovaní ponúk v porovnaní s obdobím pred krízou. „Najhoršie je na tom stavebný priemysel, kde vlani klesli pracovné ponuky až o 54 percent oproti roku 2008,“ konštatuje Molnárová.

„Slovenská ekonomika by momentálne potrebovala rast aspoň o tri – štyri percentá, aby vytvárala nové pracovné miesta. V tomto roku takýto rast určite nedosiahne. Očakávame rast o 0,5 percenta. Je teda veľmi pravdepodobné, že príde k prepúšťaniu. Podľa našich odhadov v tomto roku môže prísť o prácu 25–tisíc ľudí,“ povedal analytik ING Bank Eduard Hagara. Ekonomiku brzdí miernejší rast vývozu, slabá spotreba slovenských domácností a následný pokles tržieb takmer vo všetkých odvetviach.

O ktoré pozície je najväčší záujem?

Počet uchádzačov na 1 ponúknuté pracovné miesto

.

Miesto Počet uchádzačov
Predavač 88
Asistent 68
Obchodný zástupca 43
Obchodný manažér 32
Telefonický operátor 31
Účtovník 18
Projektový manažér 16
Helpdesk operátor 12
IT analytik 4
Programátor 3

Pod negatívne čísla nezamestnanosti sa v tomto roku podpíše spomalenie rastu priemyslu, ktoré sa začalo už vlani na jeseň. Podľa analytičky Poštovej banky Evy Sadovskej možno očakávať ďalšiu vlnu prepúšťania v druhej polovici tohto roka. „Prepady exportu sa zvyčajne prejavujú oneskorene. Očakávam, že priemyselná produkcia sa bude naďalej výrazne spomaľovať. Aj priemyselné firmy, ktoré majú ešte momentálne pre koho vyrábať a sú ochotné prijímať nových ľudí, budú musieť škrtať výdavky v tejto oblasti, pretože stále je tu riziko nižšieho dopytu zo zahraničia,“ dodáva Sadovská.

Rast priemyselnej produkcie by sa podľa UniCredit Bank mal tento rok zastaviť na hranici 5,5 percenta, čo by bol medziročný pokles o viac ako štyri percentá. „Exportná výkonnosť ekonomiky je úzko nadviazaná na úroveň zamestnanosti. Kolísavý objem objednávok sa dá čiastočne vykryť fl exibilnejšou formou zamestnávania. Firmy už dlhodobo neprijímajú ľudí na trvalý pracovný pomer, aby mohli potom v prípade horších časov pružne reagovať prepustením práve agentúrnej pracovnej sily,“ konštatuje generálny riaditeľ personálnej agentúry Trenkwalder Ľuboš Sirota.

Ako ďalej dodáva, oneskorené dôsledky poklesu objednávok v druhom polroku tohto roka sa prejavia na prepúšťaní kmeňových zamestnancov. „Nastane to v prípade, že bude klesať export viac ako tri mesiace. Najhoršie bude, ak sa to prejaví aj v automobilovom priemysle. Čísla nezamestnanosti by dosiahli šialené cifry,“ tvrdí Sirota.

Podľa Dereníka je vysoká miera nezamestnanosti priamo úmerná vysokej produktivite práce. Firmy nepriberajú nových ľudí, ale viac zaťažujú súčasných zamestnancov. „Porovnanie na základe dát z Eurostatu ukazuje, že pridaná hodnota meraná po zohľadnení cenových rozdielov na jedného zamestnanca v priemyselnej výrobe je v strednej a východnej Európe najvyššia práve na Slovensku. Nasleduje Litva, kde je produktivita v priemyselnej výrobe približne o 18 percent nižšia, a Slovinsko, kde je o 20 percent nižšia,“ hovorí Dereník.

Odbúravaním vysokej produktivity práce a jej následným prerozdeľovaním medzi nových zamestnancov by sa zvýšil aj hrubý domáci produkt na obyvateľa, ktorý má Slovensko jeden z najnižších spomedzi krajín V4, dodáva.

8 debata chyba