Východniari môžu hľadať prácu na západe

V prvých troch mesiacoch budúceho roka počíta na východe s prepúšťaním 75 zamestnávateľov. Presne rovnaký počet firiem v tom istom čase, naopak, plánuje prijímať nových ľudí v Bratislave.

14.12.2011 05:40
Úrad práce a sociálnych vecí Foto:
Ilustračné foto
debata (19)

Zmena kraja je tak v budúcom roku pre prepustených ľudí najväčšou šancou, ako si zachovať prácu. Toto zistenie vyplýva z prieskumu spoločnosti Manpower, uskutočneného medzi 750 slovenskými podnikmi.

„Neviem si však predstaviť, že by nejaké ženy od nás odišli pracovať do Bratislavy, ak majú doma malé deti,“ povedala Agáta Červeňáková, predsedníčka odborov v odevnej firme I. C. A. so sídlom vo Svidníku. Platí to napriek tomu, že ženy v textilke pracujú za minimálne mzdy a väčšina i s prémiami nezarobí mesačne viac ako 300 eur v čistom. „Čo mám na to povedať, je to málo, no nikde inde viac nezarobím a celý východ funguje v podstate na minimálnych mzdách,“ dodala Červeňáková.

Ona sama má pred dôchodkom a odísť z textilky neplánuje. „Úprimne som rada, že vôbec mám zamestnanie,“ povedala. Pre nedostatok zákaziek totiž fabrika už v tomto roku viackrát prepúšťala ľudí. „Niektoré prepustené ženy sa zamestnali v Žiline, kde šijú poťahy, a ďalšie odišli robiť opatrovateľky do Rakúska,“ uzavrela Červeňáková.

Neisto vníma budúcnosť aj približne 430 zamestnancov Slovglassu Poltár. Robotníci z fabriky na výrobu skla sú dnes na šesťdesiatich percentách mzdy a pre neplatenie faktúr hrozí podniku vyhlásenie konkurzu zo strany veriteľov.

„Mám päťdesiatdeväť rokov, som vyučený brúsič skla a rokmi práce som si zničil krčnú chrbticu a problémy mám i s rukami,“ povedal šéf miestnych odborov Jozef Činčura. Napriek desiatkam rokov praxe neverí, že má šancu zamestnať sa niekde inde. „Mne ostáva len dúfať, že situácia v podniku sa hádam nejako vyrieši,“ dodal Činčura.

V samotnom Poltári je momentálne bez práce každý štvrtý ekonomicky aktívny človek a prepusteným nedáva veľké nádeje na zamestnanie ani samotný úrad práce. „V tomto regióne sú v podstate minimálne šance zamestnať sa,“ zhodnotila situáciu Valéria Vyletelová z úradu práce v Lučenci. Samotné sklárne zatiaľ hromadné prepúšťanie neohlásili a riaditeľ podniku nechce o momentálnej situácii v podniku komunikovať po telefóne.

Ďalšie firmy zatiaľ hodnotia situáciu v sklárskom priemysle ako stabilizovanú. „Zatiaľ nečakáme prepúšťanie,“ potvrdil Štefan Škultéty, generálny sekretár Zväzu sklárskeho priemyslu Slovenskej republiky. Napríklad firme Johns Manville Slovakia pomáha podľa neho výroba sklenených vlákien do plastov určených pre automobilky. „No s prijímaním ľudí zatiaľ naši členovia nepočítajú,“ dodal.

„Do tej doby, kým sa opäť objavia pozitívne správy o vývoji na trhoch, budú zamestnávatelia naďalej obmedzovať nábory nových zamestnancov a vytvorenie každého nového pracovného miesta budú veľmi zvažovať,“ povedala Jaroslava Rezlerová, generálna riaditeľka Manpower Česka a Slovenska. Šancu získať nové zamestnanie tak majú najmä prepustení odborníci.

„V súčasnosti napríklad hľadáme zamestnancov pre novú lisovňu, nástrojárov, údržbárov elektrikárov, elektronikov a údržbárov mechanikov s minimálne päťročnou praxou. Keďže ide o špecializovaných odborníkov, hľadáme ich po celom Slovensku,“ uzavrel Vladimír Machalík, hovorca bratislavského závodu Volkswagen.

19 debata chyba