Kríza už znižuje platy, ľudia sa musia uskromňovať

Nastupujúca hospodárska kríza už začala ľuďom uberať z výplat. Zlé časy podľa analytikov prispeli k tomu, že mzdy ľudí v treťom štvrťroku klesli priemerne o 12 eur na 769 eur mesačne.

07.12.2011 12:51
Peniaze
Ilustračné foto
debata (10)

Firmy sú pri nízkom odbyte výrobkov nútené škrtať výdavky, a to cez pokles platov alebo prepúšťanie. Ide o dôsledok dlhovej krízy, pre ktorú idú peniaze na ozdravenie štátov na úkor obchodu.

Okrem toho ľudia pociťujú aj reálny pokles platov v dôsledku vyšších cien. „Pre rastúce ceny tovarov a služieb si reálne môžeme dovoliť kúpiť za svoj plat menej ako pred rokom. Je to spôsobené aj dlhodobou vysokou mierou nezamestnanosti a nízkym hospodárskym rastom,“ povedala analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

PIANO

Prečítajte si komentár Martina Kováčika Nižšie platy. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Keďže rodinám sa znižujú príjmy, začali šetriť. Spotreba domácností od júla do septembra po prvýkrát v roku výraznejšie klesla, takmer o jedno percento. Priemerná štvorčlenná rodina tak znížila svoje spotrebné výdavky asi o desať eur na 1 018 eur mesačne.

Nižšia spotreba spôsobila, že hospodársky rast Slovenska klesol na tri percentá, aj keď do júna ešte siahal k 3,5 percenta. Horšiemu výsledku sa ekonomika vyhla len vďaka tomu, že dovoz do krajiny, ktorý v prvom polroku rástol, do septembra nečakane mierne klesol. Analytik UniCredit Bank Dávid Dereník sa domnieva, že je to dôsledok vytvárania menších skladových zásob firiem.

V súčasnosti analytici nevylučujú, že Slovensko je už v recesii, čo by dosahy na ľudí ešte zvýraznilo.

Podľa analytika pre prieskum trhu Terno Ľubomíra Drahovského je nižší dovoz aj dôsledkom podpory slovenských výrobkov.

„Sčasti je to spôsobené aj tým, že Slováci reagujú na kampaň, ktorá ich mala nalákať kupovať tovar z regiónov. Je tu badateľný nárast kupujúcich najmä preto, že tovary sú cenovo dostupnejšie,“ myslí si Drahovský. Predaj slovenských výrobkov by sa podľa Pavla Konštiaka zo Zväzu obchodu a cestovného ruchu mal v budúcom roku zvýšiť priemerne o desať percent.

Ľudia si však nie sú istí, či budú mať dostatočný príjem na to, aby mohli míňať. Znižovanie platu pocítila v poslednom čase napríklad aj 24–ročná ekonómka Ivana. Tej rok od nástupu do firmy, ktorá sa zaoberá školeniami manažérov, znížili plat o 115 eur.

„Vo firme som najkratšie, navyše som absolventka s minimálnou praxou, preto šetria na mne. V podstate však platí, že za málo peňazí chcú veľa muziky,“ hovorí. O rokovaní o vyššom plate podľa jej slov nemôže byť ani zmienky. „V dnešných časoch sa človek nemôže dostať do konfliktu so šéfom pre plat,“ tvrdí Ivana, ktorá sa v čase krízy obáva o zamestnanie.

Štatistický úrad v utorok informoval, že na konci septembra počet ľudí bez práce dosiahol takmer 358–tisíc a oproti druhému štvrťroku vzrástol asi o tisíc. O prácu vo veľkej fabrike napríklad nedávno prišiel aj Ján z Ružomberka. Päťdesiatnik mal v okrese s 12–percentnou nezamestnanosťou veľký problém nájsť si nové zamestnanie.

„Firmy sú ešte opatrnejšie v prijímaní ľudí, čo dlhodobý problém s prácou v našom regióne len znásobuje,“ hovorí. Napokon bol nútený za prácou na stavbe dochádzať do Žiliny.

„Vzhľadom na prehlbujúce sa hospodárske spomalenie, neistotu a z toho vyplývajúcu snahu o optimalizáciu nákladov a opatrnosť podnikateľov pri vytváraní nových pracovných miest nie je dôvod domnievať sa, že by nezamestnanosť mohla v budúcom roku významnejšie klesnúť,“ povedal analytik INESS Richard Ďurana.

Najvyšší počet nezamestnaných bol za posledný štvrťrok v Košickom kraji. Ľudí bez práce je tam vyše 73–tisíc. Voľné miesta sú najmä na západe, a predovšetkým vo výrobnej sfére. „Evidujeme voľné miesta na pozíciu vodič vysokozdvižného vozíka, stále je dobrá pozícia zváračov, elektrikárov a operátorov CNC strojov,“ hovorí Ľuboš Sirotka, generálny riaditeľ personálnej agentúry Trenkwalder.

Rozdiel medzi priemerným platom Bratislavčana a Prešovčana je podľa portálu Profesia. sk 339 eur. Najmenej vzdialené mzde obyvateľa hlavného mesta sú platy v Bratislavskom a Trnavskom kraji.

„Samozrejme, treba sa pozerať aj na to, že v rámci krajov sú aj iné náklady na život. Ten v Bratislave je najnákladnejší,“ hovorí sociologička Sylvia Porubänová.

S platmi sú na tom Slováci horšie aj v porovnaní s Čechmi. „Podľa výsledkov prieskumu Platy.sk vyplynulo, že priemerný plat bol na Slovensku o 11 % nižší ako priemerný plat v Českej republike,“ povedala Lucia Burianová zo spoločnosti Profesia.sk.

Rast platov bude problematický aj v budúcom roku. „Pretrvávajúca vysoká miera nezamestnanosti neuľahčí vyjednávaciu pozíciu ohľadom zvyšovania platov,“ dodáva Dereník.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba