Kedy majú rodičia nárok na voľno v práci

Žena má nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas na preventívne lekárske prehliadky súvisiace s tehotenstvom, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.

19.11.2011 08:03
Rodina, otec, mama, deti
Ilustračné foto
debata

Otec dieťaťa má nárok na pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas na prevoz matky dieťaťa do pôrodnice a späť.

Zamestnávateľ musí poskytnúť voľno na materskú dovolenku v dĺžke 34 týždňov a na rodičovskú dovolenku do dovŕšenia troch rokov dieťaťa. Trojročnú rodičovskú dovolenku si možno rozložiť až do dosiahnutia piatich rokov veku dieťaťa.

Ak je dieťa choré, rodič má nárok na voľno v práci, pričom za tento čas dostane namiesto mzdy ošetrovné.

Rovnako musí zamestnávateľ uvoľniť rodiča, ktorý sa stará o dieťa mladšie ako desať rokov, ktoré nemôže byť z vážnych dôvodov v starostlivosti detského výchovného zariadenia alebo školy, v ktorých starostlivosti dieťa inak je, alebo ak osoba, ktorá sa inak stará o dieťa, ochorela, alebo jej nariadili karanténu.

Rodič má nárok maximálne na desať dní pracovného voľna do roka s náhradou mzdy, ak sprevádza zdravotne postihnuté dieťa do zariadenia sociálnej starostlivosti alebo špeciálnej školy.

Dojčiaca matka, ktorá pracuje na plný úväzok, má do konca šiesteho mesiaca veku dieťaťa nárok na dve polhodinové prestávky denne na dojčenie. V ďalších šiestich mesiacoch má nárok na jednu polhodinovú prestávku. Prestávky na dojčenie sa započítavajú do pracovného času ženy a poskytuje sa za ne náhrada mzdy v sume jej priemerného zárobku.

Dojčiaca matka, ktorá pracuje na kratší úväzok, minimálne však štyri hodiny denne, má do konca šiesteho mesiaca nárok na jednu polhodinovú prestávku.

debata chyba