Orientačný prehľad kurzov poskytovaných úradmi práce

V tomto roku sa kurzy pre uchádzačov o zamestnanie realizujú v rámci národných projektov NPIII–2/A – Vzdelávanie a príprava pre trh práce a NP III–2/B – Zvyšovanie zamestnanosti a zamestnateľnosti znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie.

03.05.2011 08:00
Nezamestnanosť, zamestnanie, práca, profesia Foto:
Ilustračné foto
debata

Základný rozdiel je v cieľovej skupine, kľúčom je príslušnosť k znevýhodneným skupinám, akými sú absolventi, ľudia nad 50 rokov, dlhodobo nezamestnaní alebo zdravotne postihnutí. Niektoré úrady práce čakajú na schválenie odporúčaných kurzov v rámci týchto projektov, inde už niektoré kurzy nezamestnaní absolvujú.

Aký je súčasný stav na niektorých regionálnych úradoch práce, prinášame v prehľade.

Považská Bystrica

Vzdelávanie uchádzačov o zamestnanie vychádza z Regionálneho plánu vzdelávania a prípravy pre trh práce, schváleného na príslušné ročné obdobie a vzhľadom na to, že tento príspevok aktívnej politiky trhu práce nie je nárokovateľný, je podmienený záväzným rozpočtom finančných prostriedkov určených na vzdelávanie.

Uchádzači majú záujem predovšetkým o zváračský kurz, kurz na získanie odbornej spôsobilosti na obsluhu rôznych strojov a zariadení, získanie preukazu strážnej a bezpečnostnej služby, ďalej napr. opatrovateľský, masérsky kurz, základy kozmetickej starostlivosti, kaderníctva, kurz jednoduchého a podvojného účtovníctva, ale zvyšujú si napr. aj svoju počítačovú gramotnosť a pripravujú sa na podnikanie.

Vranov nad Topľou

Kurzy sa robia z finančných príspevkov štátneho rozpočtu alebo kombinácie štátneho rozpočtu a Európskeho sociálneho fondu. Najväčší záujem je o kurzy opatrovania, nemeckého jazyka pre opatrovateľky, základov práce s PC, účtovníctva, zvárania, SBS, skladového pracovníka a obsluhy vysokozdvižného vozíka, kurzy v oblasti služieb – kuchár, masér, pedikúra.

Čadca

Naplánované kurzy sú napríklad operátor CNC strojov, pracovník SBS, zváranie v ochrannej atmosfére CO2, opatrovateľstvo, mzdy, personalistika a účtovníctvo v malej firme. Z poradenských kurzov napríklad sociálno–psychologický výcvik, motivačné bloky pre poberateľov dávok v hmotnej núdzi, absolventov a pod. Každý rok sa plánujú tzv. operatívne aktivity, pripravujú sa kurzy pre také pracovné činnosti, o ktoré je zvýšený záujem v regióne na trhu práce. V predchádzajúcich rokoch to boli napr. kurzy pre opatrovateľky vrátane intenzívnej jazykovej prípravy z jazyka nemeckého.

Michalovce

Momentálne prebieha iba kurz pre uchádzačov, ktorí si podali žiadosť o príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť – ide o kurz prípravy na podnikanie.

Komárno

V súčasnosti môžu nezamestnaní uchádzači o zamestnanie absolvovať kurz prípravy na začatie prevádzkovania alebo vykonávania samostatne zárobkovej činnosti uchádzača o zamestnanie formou e–learningu.

Senica

V konečnej fáze prípravy je nový národný projekt zameraný na realizáciu vzdelávania a prípravy pre trh práce uchádzačov o zamestnanie a po jeho konečnom schválení budú mať nezamestnaní možnosť absolvovať kurzy SBS, opatrovateľstva, účtovníctva, prípravy na začatie podnikania, základy práce s PC, skladového hospodárstva, aranžérstva, príp. vzdelávania v ďalších oblastiach – podľa požiadaviek regionálneho trhu práce.

Topoľčany

Pripravujú sa kurzy: Efektívna administratíva a korešpondencia na PC, jednoduché a podvojné účtovníctvo, tvorba európskych projektov, animátor, zakladám vlastný podnik, opatrovateľ – opatrovateľka, elektrotechnik, obsluha vysokozdvižného vozíka, základný kurz zvárania, pracovník SBS.

Veľký Krtíš

Podľa schváleného Regionálneho plánu vzdelávania a prípravy pre trh práce sú naplánované kurzy: základy obsluhy osobných počítačov, opatrovateľská starostlivosť, nastavovanie a obsluha CNC strojov, operátor dielenských prevádzok a pracovník údržby, výpočtová technika a informačné technológie, logistika, skladový pracovník. Pre znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie sa pripravujú kurzy murár – obkladač, stavebný robotník, zváranie CO2, maliarske a natieračské práce v stavebníctve, obsluha motorových vozíkov, základy obsluhy osobných počítačov, obsluha motorových píl.

Námestovo

V prípade schválenia Národného projektu NP III–2/A, NP III– 2/B sa plánujú kurzy: PC pre pokročilých, základy práce s PC, účtovníctvo, masér, opatrovateľka, zváranie, obsluha vysokozdvižného vozíka, obsluha stavebných strojov, kozmetika, nechtový dizajn, pracovník SBS. Pre znevýhodnených sa pripravujú kurzy: PC pre pokročilých, základy práce s PC, účtovníctvo, masér, opatrovateľka, zváranie, obsluha vysokozdvižného vozíka, obsluha stavebných strojov, kozmetika, nechtový dizajn, pracovník SBS.Orientačný prehľad kurzov poskytovaných úradmi práce

Banská Bystrica

Naplánovaných je dvanásť druhov rekvalifikačných kurzov, ktoré vychádzajú z analýzy trhu práce. Zamerané sú najmä na robotnícke profesie, opatrovateľstvo, účtovníctvo, ale aj služby a podnikanie. Vzdelávanie v tomto roku ešte neprebieha, ale organizovať sa budú aj kurzy na základe aktuálnych požiadaviek zamestnávateľov.

Stará Ľubovňa

Pripravené sú kurzy: príprava na podnikanie, opatrovateľka, zvárač, účtovníctvo, výpočtová technika, kozmetička, projektový manažment, pracovník príjmu a expedície v skladovom hospodárstve, kuchár–čašník– barman, nechtový dizajn, CNC stroje, tesár, lešenár.

Prešov

V súčasnosti sa ešte schvaľujú nové národné projekty. Úrad práce uzatvoril dohodu o vzájomnej spolupráci pri realizácii projektu Podpora sociálnej inklúzie marginalizovaných skupín obyvateľstva formou komplexnej prípravy pre trh práce. V rámci nej sa realizujú externé vzdelávacie aktivity v profesiách účtovník/ personalista, obchodný zástupca, obsluha vysokozdvižných vozíkov, strojník stavebných strojov, murár a plánované externé vzdelávacie aktivity v profesiách tesár, pilčík, obchodný zástupca.

Partizánske

Koncom prvého polroka by sa mali uskutočniť ďalšie kurzy vzdelávania po schválení národného projektu.

Žilina

V súčasnosti sa pripravuje inovácia národného projektu NP III–2A/B. Kurzy by mali byť zamerané na tieto oblasti: základy podnikania, účtovníctvo, opatrovateľstvo, obsluha počítačov, kozmetika, obsluha vysokozdvižného vozíka, zváranie, odborná príprava na získanie preukazu odbornej spôsobilosti na vykonávanie strážnej služby a pre elektronikov a masérov.

Lučenec

Pripravujú sa kurzy: základy práce s PC, účtovníctvo, základy podnikania, práca s registračnou pokladnicou, pomocný kuchár, aranžér, masér, opatrovateľstvo, montér suchých stavieb, vodič motorových vozíkov, základný kurz zvárania, zváranie – úradné skúšky, odborná spôsobilosť v SBS.

Levice

V súčasnom období sa pripravujú Národný projekt IIIA a Národný projekt IIIB, ktoré umožnia financovanie vzdelávania z prostriedkov ESF. Súbežne sa vyberajú vzdelávacie agentúry a uchádzači na zaradenie do vzdelávania. Vychádza sa z individuálnych potrieb uchádzačov aj regionálneho trhu práce. V schvaľovacom procese prešlo obsahové zameranie na jednotlivé remeslá: napríklad obsluha CNC obrábacích strojov, kuchár, murár, zvárač, opravár strojov a zariadení, odborný pracovník v priemysle atď. a služby, napr. rozvoj remeselných a ľudových zručností, práca v reštauračnom zariadení, práca v supermarketoch, klasická masáž, opatrovateľ atď.

Trnava

Teraz prebieha len kurz opatrovateľka, ktorý je jednou z aktivít Programu cezhraničnej spolupráce EXPAK AT–SK.

Bardejov

Možnosti sú absolvovať kurzy: základný kurz zváranie CO2, jednoduché a podvojné účtovníctvo, základy obsluhy osobných počítačov, zakladám vlastnú firmu, opatrovateľ/ opatrovateľka, klasická a športová masáž

Dunajská Streda

Naplánované sú aktivity v oblasti cestovného ruchu, opatrovateľskej starostlivosti, založenia vlastnej živnosti, ďalej sú to kurzy na obchodných predajcov, pracovníkov súkromnej bezpečnostnej služby, v oblasti skladového hospodárstva, obsluhy vysokozdvižného vozíka, základy PC, ekonomika účtovníctva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba