Po novom sa rozdiely medzi živnostníkmi a zamestnancami znížia

Zmeny v odvodoch a daniach znevýhodnia zamestnávanie na živnosť. Dnes síce chodí veľa ľudí do zamestnania každý deň, no namiesto toho, aby mali uzatvorenú pracovnú zmluvu, pracujú ako živnostníci. Vďaka tomu zaplatia nižšie dane i odvody, ako keby boli zamestnancami, a ich čistá mzda je preto vyššia.

06.03.2011 13:44
peniaze, euro, eurá, bankovka, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata (14)

Ak niekto nechce byť zamestnancom, ale živnostníkom, firma mu väčšinou ponúkne celkovú cenu práce. Teda jeho hrubú mzdu spolu odvodmi, ktoré musí okrem tejto mzdy platiť. Ak výška platu neprekročí maximálny vymeriavací základ pre platenie niektorého z odvodov, tak firma platí navyše za zamestnanca 35,2 percenta z jeho hrubej mzdy. V prípade, že zamestnanec v hrubom zarába tisíc eur, celkovo firmu stojí 1 352 eura.

A práve túto sumu väčšinou dostane ako svoju mesačnú odmenu v prípade, že sa rozhodne prejsť na živnosť. Firmu tak bude stáť rovnako ako doteraz. No odpadnú jej starosti s platením daní a odvodov.

Zamestnanec s hrubým platom tisíc eur zaplatí na odvodoch 134 eur a na dani 108,19 eura. V čistom mu zostane 757,81 eura. Ak prejde na živnosť a firma mu mesačne bude platiť jeho celkovú cenu práce, teda 1 352 eura, bude každý mesiac platiť odvody vo výške 187,51 eura. Jeho daň bude 62,14 eura. V čistom tak zarobí 1 102,35 eura. Mesačne si tak v porovnaní so zamestnaním polepší o 344 eur.

Ak prejde návrh na zmenu v odvodoch a daniach v súčasnej podobe, zamestnanec s tisíceurovou hrubou mzdou, bude mať v budúcom roku superhrubú mzdu vo výške 1 352 eur. Teda jeho hrubý príjem bude rovnaký, ako keby pracoval na živnosť. Mierne vzrastie aj jeho čistá mzda. Každý mesiac by mu malo na účet prísť 770,40 eura. Naopak, jeho kolega, ktorý s rovnakou mzdou pracuje na živnosť, si pohorší. Po zaplatení dane a odvodov mu zostane 1 051,44 eura, čo je asi o 50 eur menej ako v súčasnosti. Rozdiel v čistej mzde medzi zamestnancom a živnostníkom sa tak zníži na 281 eur.

Napriek tomu, že si živnostníci pohoršia, stále budú štátu odvádzať menej peňazí ako zamestnanci. Okrem toho, že by mali platiť o tri percentá menej na sociálne poistenie, je ich hlavnou výhodou to, že si z príjmov najprv odpočítajú výdavky a až zo zvyšnej sumy zaplatia daň a odvody. A ak majú s podnikaním spojené len malé výdavky alebo vôbec žiadne, môžu využiť paušálne výdavky vo výške 40 percent z príjmov. Sociálna a zdravotná poisťovňa či daňový úrad tak nesiahnu na 40 centov z každého eura, ktoré živnostník zarobí. V prípade zamestnanca si však svoj podiel odkroja z každého zarobeného centa.

Ako sa zmenia dane a odvody

Zamestnanci – dnes

  • Každý zamestnávateľ musí za zamestnanca okrem hrubej mzdy platiť aj ďalšie odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovne vo výške 35,2 percenta z hrubého platu. Ak má zamestnanec hrubý plat tisíc eur, zamestnávateľa v skutočnosti stojí 1 352 eur.
  • Okrem toho odvody platí aj zamestnanec zo svojej hrubej mzdy. Zamestnávateľ mu strhne 9,4 percenta, ktoré pošle do Sociálnej poisťovne, a ďalšie štyri percentá do zdravotnej poisťovne. Celkovo mu tak odvody pohltia 13,4 percenta z hrubej mzdy.
  • Ďalej mu strhne daň. Z hrubej mzdy sa najprv odpočítajú odvody a nezdaniteľné minimum. Jeho ročná výška je v súčasnosti 19,2-násobok životného minima, čo je 3 559,30 eura. Mesačné nezdaniteľné minimum je tak na úrovni 296,60 eura. Týmto spôsobom sa vypočíta základ dane, z ktorého zamestnanec zaplatí 19 percent.
  • Zvyšok, ktorý zamestnancovi zostane po zaplatení odvodov a dane, tvorí jeho čistú mzdu.

Po novom

  • Zamestnávateľ už nebude platiť za zamestnancov žiadne odvody nad rámec hrubej mzdy. Namiesto toho im o tieto peniaze zvýši ich hrubú mzdu. Väčšine ľudí tak na papieri vzrastie hrubý plat o 35,2 percenta. Pôjde o takzvanú superhrubú mzdu.
  • Z tejto superhrubej mzdy sa potom vypočítajú všetky dane i odvody. Zamestnanec by tak mal mať lepší prehľad o tom, akú časť jeho mzdy si zoberie štát.
  • Do Sociálnej poisťovne by podľa súčasných návrhov malo smerovať 19 percent zo superhrubej mzdy. Zdravotná poisťovňa by mala dostať ďalších 9 percent. Celkovo tak odvody pohltia 28 percent zo mzdy.
  • Zaplatené odvody už nebudú mať vplyv na výšku dane. Zo superhrubej mzdy sa odpočíta len nezdaniteľná časť základu dane a zo zvyšku zamestnanec zaplatí 19-percentnú daň. Nezdaniteľné minimum sa pritom má znížiť z 19,2-násobku životného minima na 18-násobok. Z akej sumy sa v budúcom roku nebude platiť daň, tak bude závisieť od novej výšky životného minima, ktorá by mala začať platiť od júla. Pravdepodobne to však bude 188,91 eura. Od dane by tak mal byť oslobodený príjem do výšky 3 400,38 eura.

Pracujúci na dohodu – dnes

  • Z príjmov z dohody sa odvody neplatia. Zamestnávateľ za dohodárov platí len odvody na úrazové poistenie a do garančného fondu vo výške 1,05 percenta z hrubej mzdy.
  • Rovnako ako zamestnanci majú aj dohodári nárok na nezdaniteľnú časť základu dane. Buď im ju uplatňuje priamo ich zamestnávateľ, alebo platia daň z celého svojho príjmu a následne po podaní daňového priznania požiadajú o vrátenie dane.

Po novom

  • Aj z príjmov z dohody by sa mali platiť odvody. Kým do zdravotnej poisťovne by dohodári mali platiť rovnako ako zamestnanci deväť percent, na odvodoch do Sociálnej poisťovne im zamestnávateľ bude strhávať 13 percent z platu.
  • Dane budú zamestnanci na dohodu naďalej odvádzať z celej svojej mzdy, z ktorej sa odpočíta len nezdaniteľné minimum. O zaplatené odvody sa základ dane nebude znižovať.
  • Keďže dohodári doteraz neplatili žiadne odvody, ľudia, ktorí nemali iný príjem, si vôbec nesporili na dôchodok, ale nemali nárok na náhradu mzdy v prípade práceneschopnosti. Keď však začnú platiť odvody, mali by vďaka nim získať rovnaké výhody, ako majú zamestnanci.

Živnostníci – dnes

  • Odvody, ako aj daň platia zo svojho zisku. To znamená, že najprv si z príjmov odpočítajú výdavky, či už skutočné, alebo paušálne a zo zvyšnej sumy sa im vypočítajú odvody a daň.
  • Súčasný zákon živnostníkov zvýhodňuje tým, že neplatia odvody z celého svojho zisku. Vymeriavací základ pre zdravotné odvody sa počíta ako zisk vydelený koeficientom 2,14. Z výslednej sumy potom živnostník zaplatí odvody vo výške 14 percent.
  • Vymeriavací základ pre platenie odvodov do Sociálnej poisťovne sa rovná jednej polovici zisku. Z tejto sumy potom živnostníci zaplatia 33,15 percenta. ! Zároveň majú živnostníci stanovený aj minimálny vymeriavací základ pre platenie odvodov. Ten je v tomto roku vo výške 329,06 eura. To znamená, že 14 percent do zdravotnej poisťovne a 33,15 percenta do Sociálnej poisťovne, musia platiť minimálne z tejto sumy. Každý živnostník tak mesačne pošle do zdravotnej poisťovne aspoň 46,06 eura a do Sociálnej poisťovne minimálne 109,07 eura.
  • Daň sa takisto počíta zo zisku. Živnostník si z neho odpočíta nezdaniteľnú časť základu dane vo výške 3 559,30 eura a zaplatené odvody. Dostane tak základ dane, z ktorého si potom vypočíta 19-percentnú daň.

Po novom

  • Živnostníci by už nemali platiť odvody len z časti svojho zisku. Vymeriavací základ pre platenie zdravotných aj sociálnych odvodov tak bude rovný ich mesačnému zisku a nebude sa deliť žiadnymi koeficientmi tak ako v súčasnosti.
  • Do zdravotnej poisťovne živnostníci po novom zaplatia deväť percent zo svojho zisku a do Sociálnej poisťovne pošlú 16 percent.
  • Vláda pravdepodobne zmení aj minimálne vymeriavacie základy pre platenie odvodov. Ak by minimálne vymeriavacie základy v porovnaní so súčasnosťou nevzrástli minimálne dvojnásobne, znamenalo by to, že mnohí živnostníci, ktorí platia v súčasnosti minimálne odvody, by po zmene platili menej ako dnes.
  • Daň sa bude takisto počítať z celého zisku a daňový základ sa už nebude znižovať o zaplatené odvody.Zo zisku si živnostník bude môcť odpočítať len nezdaniteľné minimum, ktorého výška klesne z 19,2-násobku životného minima na 18-násobok.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba