Bez práce bude na konci roka iba 13 percent ľudí

Ľudí bez práce na Slovensku začalo po roku a pol opäť ubúdať a zamestnaní dokonca zarábajú viac. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil Štatistický úrad SR.

03.09.2010 12:03
nezamestnaný, nezamestnanosť, odvody, práca Foto:
Ilustračné foto
debata

Odborníci oživenie trhu práce pripisujú najmä vzmáhajúcemu sa slovenskému hospodárstvu. Na prelome rokov by tak podľa nich mohlo byť bez práce iba 13 percent ľudí. Pracujúci by dokonca mali zarábať o desať eur mesačne viac ako v súčasnosti. Najväčší nábor zamestnancov však ministerstvo hospodárstva aj odborníci očakávajú až v roku 2011.

Koncom roka by sa však mohla priblížiť súčasná 14,4-percentná nezamestnanosť k 13 percentám. „V nasledujúcich mesiacoch očakávame pokračovanie pozvoľného poklesu miery nezamestnanosti. Podľa metodiky Štatistického úradu by sa mohla v poslednom štvrťroku dostať pod úroveň 14 percent,“ myslí si Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.

Pokles nezamestnanosti už na jar tohto roka pritom odborníkov prekvapil. Menej ľudí bez zamestnania očakávali v lete a na jeseň tohto roka. „Neistota z ekonomického vývoja na Slovensku sa vo firmách začína pomaly strácať, preto prijímajú nových zamestnancov. Pokles nezamestnanosti sa očakával trocha neskôr, ale oživenie priemyselnej výroby si vyžiadalo zamestnávať nových pracovníkov,“ tvrdí Dávid Dereník, analytik UniCredit Bank.

Hospodárstvo Slovenska a s ním súvisiacu nezamestnanosť zlepšila najmä prosperujúca nemecká ekonomika. „Silná nadviazanosť na zahraničné ekonomiky môže byť dvojsečná zbraň. Keď padla nemecká, francúzska či talianska ekonomika, zamrzol hospodársky vývoj aj u nás. Slovenský trh však nie je taký veľký, aby sme mohli byť úplne samostatní a bez napojenia na hospodárstvo v zahraničí,“ povedal Boris Fojtík, analytik Tatra banky.

Napriek úbytku nezamestnaných na jar tohto roka je ľudí bez práce na Slovensku stále pomerne veľa. „Naďalej platí, že pokles počtu nezamestnaných bude pomalší ako rast nezamestnanosti v krízovom roku a v prvom štvrťroku 2010. Dosiahnuť úrovne spred krízy ešte nejaký čas potrvá,“ spresnila Sadovská.

Väčší pokles však odborníci očakávajú až budúci rok. Potvrdilo to aj ministerstvo hospodárstva v analytickej správe o dosahoch krízy, podľa ktorej viac nových pracovných príležitostí, ako aj výraznejší rast hrubého domáceho produktu možno očakávať až budúci rok.

Pokles nezamestnanosti ide zatiaľ ruka v ruke s rastom HDP a priemernej mzdy. Slováci v druhom štvrťroku tohto roka zarábali v priemere 758 eur, čo je o 33 eur viac ako začiatkom roka. Slovenský HDP však narástol až o 4,7 percenta a vo výrobe tovarov a služieb tak krajina dosiahla najväčší posun v EÚ. HDP potiahlo hore podľa odborníkov najmä prijatie eura, ale aj rastúce zásoby nedokončených výrobkov a materiálov.

debata chyba