Bez práce bude ešte viac ľudí

Vyhliadky na zníženie nezamestnanosti nie sú dobré. Pavol Kárász z Prognostického ústavu SAV odhaduje, že do konca roka sa miera nezamestnanosti zvýši zo súčasných 13,98 percenta k hranici okolo 14,3 percenta.

30.08.2010 07:11
Úrad práce, nezamestnanosť Foto:
Na úradoch práce na jeseň pribudnú absolventi škôl, ktorí si nenašli zamestnanie.
debata

„V septembri nastúpia na úrady práce absolventi, čo môže zahýbať štatistikami.“ K nárastu nezamestnanosti prispeje aj kríza v stavebníctve, ktorú experti avizovali ešte na jar, a stagnácia strojárstva.

Zvýšiť počty nezamestnaných navyše môže aj vládou ohlasované zníženie počtu úradníkov. Makroanalytik Dávid Dereník z UniCredit Bank Slovakia síce očakáva, že pozitívny vývoj priemyslu bude ťahať nezamestnanosť smerom nadol, ale len veľmi pomalým tempom. „Na návrat k predkrízovej úrovni nezamestnanosti si počkáme ešte viac ako rok. Dôležité budú najmä nové investície,“ odhaduje Dereník.

(kliknutím zväčšíte)

Strojársky priemysel optimistický nie je. V zimných mesiacoch očakáva krízu. „Asi sa zopakuje vývoj, ktorý sme zaznamenali aj vlani. Od leta výkonnosť rástla a v novembri a decembri prišiel prepad. Odhady ekonómov zatiaľ hovoria, že tento scenár bude aktuálny aj pre tento rok,“ hodnotí situáciu Juraj Borgula, viceprezident Zväzu strojárskeho priemyslu.

Borgula dodáva, že priestor na tvorbu nových pracovných miest zatiaľ nie je. „Stále sme len úrovni 80–percentnej výkonnosti z roka 2008. Problémom je to, že takmer 90 percent výrobkov ide na export a ten stojí.“

V stavebníctve končia veľké investície, ktoré boli rozbehnuté ešte pred krízou, nové zatiaľ nepribúdajú. O prácu s nimi prídu malí živnostníci ako maliari, podlahári či elektrikári. Väčšie firmy podnikajúce vo výstavbe diaľnic už ohlásili prepúšťanie. Dereník poukazuje na to, že vďaka postupnému štartu výstavby budov podporenej aj blížiacimi sa komunálnymi voľbami stavebníctvo zákazky ešte má. „Na druhej strane je budúcnosť výstavby infraštruktúry neistá, a to môže priniesť krízu najmä v zamestnanosti,“ povedal analytik.

Opatrenia vlády sú len kozmetické

Ministerstvo práce už pripravilo opatrenia na zvýšenie zamestnanosti. „Ide o zmeny v pracovnoprávnej legislatíve, predovšetkým v Zákonníku práce a v zákone o službách zamestnanosti. Mali by priniesť nové opatrenia, ktoré pomôžu vytvoriť nové pracovné miesta,“ uviedla hovorkyňa rezortu Andrea Devánová. Od začiatku novembra by tak mal vzniknúť nový príspevok na podporu aktivačných prác, ktoré sa zamerajú na ochranu pred povodňami.

Mihálov rezort tiež predlžuje poskytovanie príspevku na podporu udržania zamestnanosti, ktorý zaviedla vláda Roberta Fica. Ten by mal platiť do konca budúceho roka. Dávid Dereník tvrdí, že najmä zmena Zákonníka práce umožní krátkodobejšie zamestnávanie, a teda vyšší apetít vytvárať pracovné miesta. „Hlavným pilierom znižovania nezamestnanosti by malo byť zvyšovanie atraktivity Slovenska pre zahraničných investorov a tvorba kvalitných podnikateľských podmienok. Vláda by mala bojovať o každú významnú investíciu a sledovať jej dosah na nezamestnanosť v danom regióne,“ podotkol Dereník.

Kárász tvrdí, že opatrenia vlády sú čiastkové. Podľa neho sa doteraz žiadny kabinet nevyrovnal s problémom dlhodobo nezamestnaných, ktorý sa vlečie už roky. Návod na zníženie nezamestnanosti vidí len jeden. „Najistejším spôsobom je hospodársky rast. Zvyšovanie odvodov či daní, ako to ohlasovali ministri, ide proti rastu, a teda aj proti znižovaniu nezamestnanosti,“ dodal prognostik. Ako príklad uviedol budúcich prepustených štátnych úradníkov. „Možno, že sa rozhodnú podnikať. Ak vláda zvýši odvody a dane, tak ich to od zámeru odradí a skončia v sociálnej sieti,“ zakončil Kárász.

Keďže rast našich podnikov brzdí zamrznutý export, ich oživenie závisí od situácie krajín v Európskej únii, ako je napríklad Nemecko. Podľa štvrťročnej ekonomickej prognózy spoločnosti Ernst & Young ekonomika eurozóny bude rásť pomaly a to bude spomaľovať aj oživenie slovenskej ekonomiky. Spoločnosti nateraz odložia prijímanie nových pracovníkov. „Počet nezamestnaných sa bude naďalej zvyšovať a v prvej polovici budúceho roka dosiahne v eurozóne maximum približne 16,8 milióna oproti súčasnému stavu približne 16 miliónov,“ tvrdí analýza.

debata chyba