Miškov zvoľní bezpečnosť práce

Ministerstvo hospodárstva pripravuje veľké zmeny v predpisoch o podnikaní. V pripravovanom balíčku chce prijať sto opatrení a zmierniť nimi predpisy o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci. Ministerstvo chce predísť tomu, aby boli podnikatelia pokutovaní za malichernosti.

10.08.2010 14:31
Podpredseda SaS Juraj Miškov Foto:
Minister hospodárstva Juraj Miškov.
debata

Len vlani zistili inšpektori práce takmer 55– tisíc porušení zákona. Odborári sa však obávajú, aby rezort Juraja Miškova (SaS) pri zmenách neohrozil zdravie pracovníkov. „Po zmene legislatívy napríklad firmy nebudú môcť dostať pokutu od Inšpektorátu práce, ak prach na žiarovkách neutierajú dostatočne často, prípadne ak ich pracovníci pred počítačmi nesedia v stanovenej polohe a monitor nemajú od tváre v stanovenej vzdialenosti. Toto všetko totiž je v slovenských vyhláškach, ktoré upravujú bezpečnosť a ochranu zdravia na pracovisku,“ tvrdí štátny tajomník ministerstva hospodárstva Martin Chren.

Odborári však dvíhajú varovný prst. „Nemyslíme si, že treba robiť nejaké veľké zmeny, najmä v oblasti limitov v súčasnosti máme pomerne dobrú legislatívu. Budeme preto veľmi podrobne sledovať, aké zmeny pripravuje ministerstvo hospodárstva a ak pocítime, že na úkor zamestnancov chce vyjsť v ústrety zamestnávateľom, budeme rázne protestovať,“ komentuje Emil Machyna z OZ KOVO.

Podnikatelia, naopak, Miškova chvália. „Administratívna záťaž na Slovensku je jednou z najväčších prekážok v podnikaní, preto každé zníženie tejto bariéry vítame,“ hodnotí Róbert Kičina, riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska.

Ministerstvo tvrdí, že odborári nemusia mať obavy. „Nechceme marginalizovať tieto zákony. Ide nám o to, aby kontrola netrestala. Skôr chceme zaviesť prevenciu, čo je v prvom rade v prospech zamestnancov. Podnikateľov to motivuje dodržiavať legislatívu, ktorá však musí byť jednoduchá a prehľadná,“ dodáva hovorca ministerstva hospodárstva Róbert Merva.

Súčasné pracovné predpisy firmy často porušujú a platia za to sankcie. „Pokuty za porušenie predpisov týkajúcich sa bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci môžu byť uložené až vo výške 100–tisíc eur,“ spresňuje Slavěna Vorobelová z Národného inšpektorátu práce.

Martin Chren dodáva, že ďalšou veľkou prekážkou je to, že predpisy ovplyvňujúce podnikanie sa menia veľmi často. Malo by sa to však zmeniť. Problém je to pre živnostníkov či malé spoločnosti, ktoré nemajú na právnika. „Súčasný stav je dokonca taký, že až 70 percent malých podnikateľov nedokáže podnikať bez toho, aby z nevedomosti porušili nejaký zákon,“ hovorí Chren. V budúcnosti by sa aj toto malo zmeniť. „V prvom rade chceme iniciovať verejnú diskusiu o zmene predpisov, do ktorej zapojíme veľké množstvo odborníkov. Tí nám presne vyjasnia, s ktorými predpismi majú najväčšie problémy,“ dodáva Chren. Tvrdí, že výsledkom diskusie by mal byť balíček sto opatrení, vďaka ktorým bude podnikanie jednoduchšie.

debata chyba