Nezamestnanosť je na päťročnom maxime

Miera nezamestnanosti na Slovensku vo februári stúpla na päťročné maximum 12,97 percenta. Informovalo o tom vo štvrtok Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Nezamestnanosť stúpla tretí mesiac po sebe, dlhodobo rastie pre dopady svetovej hospodárskej krízy.

18.03.2010 13:16
Nezamestnanosť, zamestnanie, práca, profesia Foto:
Ilustračné foto
debata

V porovnaní s januárom sa nezamestnanosť zvýšila len nepatrne, medziročne vo februári však stúpla o 3,25 percen­tuálneho bodu. Počet ľudí v evidencii úradov práce, ktorí mohli ihneď nastúpiť do zamestnania, vo februári vzrástol na 348.419 z janu­árových 346.379 osôb. Oproti vlaňajšiemu druhému mesiacu sa rady nezamestnaných rozšírili o 90.855 ľudí.

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny označilo rast februárovej miery nezamestnanosti oproti januáru o 0,08 bodu za dôkaz toho, že situácia na trhu práce sa začína stabilizovať. „Pozitívnou skutočnosťou je aj pokles miery evidovanej nezamestnanosti na regionálnej úrovni, ktorý dosiahlo až 27 okresov,“ uviedol úrad v tlačovej správe. Najvyššiu nezamestnanosť vykázal okres Rimavská Sobota (33,93 percenta), naopak, najnižšia bola v prvom bratislavskom okrese (2,78 percenta). Celkovo je na Slovensku 79 okresov.

Ústredie práce tiež poznamenalo, že do evidencie úradov sa vo februári prihlásilo 26 340 osôb, teda zhruba o štvrtinu menej než v tohtoročnom januári či v druhom mesiaci vlaňajška.

Vývoj nezamestnanosti na Slovensku sleduje pomocou inej metodiky aj Štatistický úrad, ktorý používa výberové zisťovanie. Podľa posledných údajov štatistikov miera nezamestnanosti vo štvrtom štvrťroku minulého roka stúpla na 13,9 percenta.

debata chyba