Kríza pritvrdzuje, bez roboty je už 368-tisíc ľudí

Nezamestnanosť naďalej láme viac ako štvorročné rekordy. Začiatkom októbra bolo na Slovensku bez práce už celkom 370-tisíc ľudí.

21.10.2009 06:28
Úrad práce, nezamestnanosť Foto:
Ilustračné foto
debata (47)

„Keď nerátame ľudí, ktorí sú dlhodobo práceneschopní a matky na materskej dovolenke, počet nezamestnaných na Slovensku je v súčasnosti takmer 330-tisíc,“ spresnil Ján Sihelský, generálny riaditeľ Ústredia práce. Miera nezamestnanosti tak vyskočila na 12,45 percenta. Je to o 133-tisíc viac ako vlani v septembri. A predpovede odborníkov nie sú ružové, do budúceho leta sa s prepustením bude musieť vyrovnať ešte niekoľko desiatok tisíc ďalších ľudí.

„Hromadným prepúšťaniam ešte nie je koniec. Počas septembra ich ohlásilo 14 zamestnávateľov, ide o 1300 pracovných miest,“ zdôraznil Sihelský. „Odhady rezortu financií a analytikov hovoria, že pre krízu zanikne ešte 30– až 50-tisíc miest. Na úroveň, aká bola na konci vlaňajška, sa Slovensko dostane možno až v roku 2011,“ uviedol Martin Chren, šéf nadácia F. A. Hayeka.

V okresoch Ilava, Myjava, Skalica, Trenčín, Nové Mesto nad Váhom, Púchov, Považská Bystrica, či Senica sa za uplynulý rok situácia úplne zvrtla. V regiónoch, kde takmer nebolo ľudí bez práce, je zrazu 7-až 15-percentná nezamestnanosť. V Ilave a Myjave sa počet ľudí bez práce zvýšil za rok viac ako troj- resp. štvornásobne.

Medzi najväčších skokanov v raste nezamestnanosti za posledný rok patrí aj mesto Martin a jeho okolie. Ešte pred rokom bolo zo sto aktívnych ľudí bez práce 5, teraz je to 11. ,„ríza na náš úrad práce privádza stále viac ľudí. Najviac sa ich hlási z firiem z oblasti stavebníctva, strojárstva, služieb či zdravotníctva. A pribúda počet remeselníkov,“ prezradila Melánia Pintérová, hovorkyňa tamojšieho úradu práce.

Za rok na úradoch práce trojnásobne narástol počet ľudí, ktorí prišli z fabrík, kde obsluhovali stroje. Zdvojnásobil sa aj počet remeselníkov. „V septembri sme zaznamenali najvýraznejší pohyb na trhu práce, aký si pamätám,“ dodal Ján Sihelský. Podľa neho sa v septembri nahlásilo do evidencie viac ako 48-tisíc uchádzačov, 36-tisíc ich z evidencie odišlo.

Podľa Vladimíra Haška z Ústredia práce nasledujúce obdobie bude kritické najmä pre zamestnancov v odevnom, obuvníckom a textilnom priemysle. „Tlak na tieto odvetvia po otvorení európskeho trhu pre ázijské krajiny je vysoký. Ohrozené sú nielen miesta, ale celá výroba v týchto odvetviach,“ vyjadril sa Haško.

Hľadanie novej práce je pritom pre ľudí, ktorí zostanú na ulici, problémom – voľných miest už celé týždne takmer niet. „Keď pred rokom sa na jedno voľné miesto prihlásilo päť uchádzačov, dnes je to aj päťnásobne viac. S rastom počtom záujemcov o prácu úmerne nestúpa ich kvalita,“ spresnil Dalibor Jakuš, šéf spoločnosti Profesia.

Podľa odborníkov sa trh práce za dvanásť mesiacov vrátil o štyri až päť rokov dozadu. Ponuka práce odumiera a tento rok ešte nenastalo oživenie. Firmy musia aspoň tri mesiace uveriť, že naozaj prichádza oživenie, potom sa preberie aj trh práce. Keď sa podniky opäť naštartujú, je predpoklad, že budú siahať po bývalých, už zaškolených zamestnancoch.

„Intenzívnejšie oproti minulého roku bude znova fungovať hľadanie práce cez osobné kontakty. Nové miesta sa ani nedostanú na verejnosť, budú sa obsadzovať cez kamarátov, známych,“ spresnil Jakuš.

47 debata chyba