Ficove slová o textilákoch rozhádali odbory

Slová premiéra Roberta Fica, ktorý považuje minimálnu mzdu v textilnom priemysle za zdieranie, rozhádali odborárov. Šéfka textilných odborov výrok odsúdila, centrála sa od nej dištancuje.

21.08.2008 17:04
Fico Foto:
Ilustračné foto
debata

Prezídium Konfederácie odborových zväzov sa dištancuje od listu, ktorý zaslala šéfka odborového zväzu pracovníkov textilného, odevného a kožiarskeho priemyslu Daniela Žuffová premiérovi Robertovi Ficovi.

„KOZ sa od listu dištancuje. Daniela Žuffová ním hodila cez palubu robotu KZ aj ďalších partnerov, ktorí sa snažia, aby mzdy rástli,“ povedal vo štvrtok prezident KOZ Milan Gazdík.

Podľa neho, vyjadrenia Žuffovej v liste boli nešťastné. Zároveň pripomenul, že jednou z úloh odborov je vyjednávať aj vyššiu mzdu a zabezpečiť tak vyššiu životnú úroveň zamestnancov.

Žuffová, podľa medializovaných informácií napísala Ficovi protestný list, v ktorom ostro odsúdila jeho vyjadrenia. Podľa Žuffovej, znehodnotil premiér Fico prácu odborov a poškodil meno „dobrým textilným firmám“.

Fica sa v liste opýtala, čo viete o textilnom priemysle. Žuffová premiérovi pripomenula, že zvýšením minimálnej mzdy sa mzdy nezvýšia, ale mzdu podľa nej zvyšuje produktivita práce. Počet zamestnancov textilného priemyslu, ktorých sa v súčasnosti týka minimálna mzda, sú podľa Žuffovej približne 4 percentá.

Žuffová listom reagovala na Ficove vyjadrenia, podľa ktorých tempo rastu minimálnej mzdy by mohlo byť rýchlejšie.

„Čo je to za mzdu, ktorá je 8 100 Sk hrubého? Ak sa textilný priemysel domnieva, že bude dlhodobo takto vydierať ľudí, alebo zdierať ľudí za 8 100 Sk, nech to radšej zabalí a my sa radšej pokúsime rekvalifikáciou týchto ľudí umiestniť niekde inde,“ vyhlásil Fico pre agentúru SITA.

Podľa neho, argumentovať v roku 2008, keď priemerná mzda je vyššia ako 20 000 Sk, tým, že „zvýšením minimálnej mzdy z 8 100 Sk na 8 900 Sk spôsobíme rast nezamestnanosti, je úplne smiešne“.

Fico zároveň dodal, že v čase, „keď sme svedkami zdražovania potravín, celosvetovej krízy v cenách energií, je potrebné ľuďom korunu po korune pridávať, aby toto ťažké obdobie zvládli“.

debata chyba