Prepúšťať má každá siedma firma

Čoraz viac firiem počíta začiatkom roka so znižovaním počtu zamestnancov. Hlavným dôvodom je klesajúci odbyt slovenských výrobkov na západných trhoch Európskej únie. V ťažkých časoch firmám nepomôžu zvýšené dane z príjmu či prísnejší Zákonník práce.

17.12.2012 12:00
Práca, zamestnanie, značka, profesia Foto:
Ilustračné foto
debata (55)

„Z nášho prieskumu medzi podnikmi vyplýva, že sedem percent zamestnávateľov plánuje prijímať nových zamestnancov v prvých troch mesiacoch budúceho roka, kým, naopak, v rovnakom období až pätnásť percent firiem počíta s prepúšťaním ľudí,“ povedala Jaroslava Rezlerová, generálna riaditeľka Manpower Slovensko. Zvyšok firiem nepočíta so zmenou počtu zamestnancov.

„V súčasnosti neplánujeme žiadne výrazné zmeny v počtoch zamestnancov,“ potvrdila názory väčšiny zamestnávateľov Linda Golejová, hovorkyňa Matador Group. Firma s tisícpäťsto zamestnancami sa špecializuje na výrobu automobilových dielcov a robotizovaných pracovísk. ,,Dielce sú vyvíjané podľa požiadaviek zákazníkov a výroba na to nadväzuje. Našou výhodou je, že sa vo veľkej miere podieľame aj na vývoji a inováciách," dodala Golejová. Horšie časy sa však nevyhnú ani tomuto podniku.

„Očakávame pokles dopytu po automobiloch na juhu Európy. To je dôvod, prečo sa obzeráme aj po iných možných teritóriách podnikania, napríklad v Rusku,“ dodala Golejová. Napriek tomu sú na Slovensku aj firmy, ktoré svoje podnikanie presúvajú do iných, daňovo výhodnejších krajín. Do susednej Českej republiky odchádza výroba spoločnosti Milex z Nového Mesta nad Váhom. Do konca tohto roku tak o prácu postupne prišlo 163 zamestnancov.

Presun Milexu

„Výroba topených syrov má zmysel v závode schopnom spracovať desaťtisíc ton mlieka ročne a presunutím výroby do Hodonína sme schopní pre jednu fabriku zaobstarať dostatok objednávok,“ povedal Miroslav Maňásek, generálny riaditeľ spoločnosť Milex Nové Mesto nad Váhom. TPK Hodonín patrí zároveň medzi najmodernejšie závody v Európe, kým výroba v Novom Meste nad Váhom sa nemodernizovala od konca osemdesiatich ro­kov.

„Rozhodnutie o presune výroby padlo ešte v roku 2011, takže súčasnou vládou pripravované zvyšovanie daní pre firmy s ním nesúvisí,“ uzavrel Maňásek.

„Vyššie dane určite nikoho nepotešia a odchod môžu zvažovať firmy, ktoré majú na Slovensku prenajaté výrobné haly i zamestnancov,“ povedal Alexander Iván, konateľ Handtmann Slovakia. Firma so sídlom v Košiciach sa špecializuje na tlakové zlievanie hliníka a napriek ťažkým časom stále počíta s rozširovaním výroby. „Handtmann Metallgusswerk GmbH & Co. KG. Biberach je podnik so 138-ročnou históriou, ktorý sa nezameriava na rýchle zisky, ale dlhodobé investície. Na Slovensku tak stále v strednodobom horizonte počítame s rozširovaním výroby a prijímaním nových zamestnancov,“ hovorí Iván.

Prenajaté haly sú rizikové

Firma Handtmann Slovakia totiž na Slovensku vlastní výrobnú halu i pozemok. „Zlievareň teda nebola projektovaná na odchod do inej krajiny aj keď v prípade výrazného zhoršenia podnikateľského prostredia sa to úplne vylúčiť nedá. Dnes s tým určite nepočítame,“ vysvetľuje Iván. Továreň práve naopak od pondelka začína spoluprácu s miestnou strednou školou.

„Získať odborníkov na zlievanie hliníka je problém a tak si takýmto spôsobom chceme dlhodobo vychovávať vlastných odborníkov,“ uzavrel Ivan. V Handtmann Slovakia už dnes pracuje okolo sto ľudí.

„Realita je taká, že Slovensko bude mať od nového roku najvyššiu daň z príjmu právnických osôb v krajinách visegrádskej štvorky,“ povedal Ján Dinga z Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz. Slovenské podniky tak štátu zo svojho zisku odvedú 23 percent, kým v susednej Českej republike a Poľsku platia firmy stále 19-percentnú daň z príjmu.

„V Maďarsku platí pre podniky so základom dane do 1,8 milióna eur len 10-percentná daň z príjmu,“ dodal Dinga. V Rumunsku je štandardná 16-percentná daň, ale firmy s obratom do stotisíc eur a maximálne deviatimi zamestnancami, zaplatia len trojpercentnú daň z príjmu.

Vyššie dane prichádzajú v časoch klesajúceho záujmu o slovenské výrobky v zahraničí a podľa odborníkov sa situácia tak skoro nezlepší. „Rok 2013 nevyzerá, že by priniesol naspäť časy globálneho rastu,“ odhadol vývoj Juraj Valachy, analytik Tatra banky. V ťažkej situácii sa tak čoraz viac podnikov pripravuje na prepúšťanie ľudí.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba