Veľké americké firmy platia viac riaditeľom než na daniach

ČTK | 17.08.2012 12:22
dolára, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
Dvadsaťšesť veľkých amerických firiem vyplatilo v minulom roku oveľa viac svojím riaditeľom než odviedlo federálnej vláde na daniach. Vyplýva to zo štúdie Inštitútu pre politické štúdia, ktorú zverejnila agentúra AP.

Firmy, vrátane AT&T, Boeingu a Citigroup, vyplatili vlani riaditeľom v priemere 20,4 milióna USD, kým na daniach podľa svojich správ pre regulačné úrady zaplatili zo svojich vysokých ziskov iba zlomok alebo nič. V priemere predstavoval zisk firiem jednu miliardu USD.

Štúdia útočí na súčasný americký zákon o daniach z príjmu právnických osôb. Podľa nej úľavy a zľavy na daniach umožňujú firmám vyplácať veľké peniaze riaditeľom, a znížiť si tak daň. Štát tak v čase, keď je deficit takmer jeden bilión dolárov, dostáva menej peňazí. Podľa štúdie z 26 firiem ich 18 vlani získalo daňovú refundáciu či rôzne zľavy na dani.

Medzi najviac kritizovanými je riaditeľ firmy Boeing James McNerney Jr, ktorý vlani dostal od firmy 18,4 milióna USD, zatiaľ čo firma dostala daňový preplatok 605 miliónov USD. Podobne šéf banky Citigroup Vikram Pandit dostal 14,9 milióna, avšak banka získala daňové zvýhodnenie 144 miliónov USD.

Firmy sa proti výsledkom štúdie ohradili. Hovorca Boeingu Charles Bickers uviedol, že daňový účet firmy, vrátane odložených daní, bol vlani 1,3 miliardy USD. Firma si čiastočne znížila zisk využitím daňového dobropisu, ktorý povzbudzuje firmy, aby viac míňali za výskum a vývoj. Podľa Bickersa to pomohlo spoločnosti vlani najať v USA 11 000 ľudí. Citigroup potom upozornila, že v rokoch 2008 a 2009 hospodárila so stratou a minuloročný zisk tak použila na pokrytie strát z minulých rokov.

Štúdia pri kalkulácii daní využila výpočty samotných firiem na základe účtovných pravidiel. Regulátor vyžaduje, aby firmy odhadli svoje daňové výmery a zverejnili ich vo svojich dokumentoch pre investorov. Daňové priznania, ktorá firmy predkladajú vláde zvyčajne v septembri, sú však neverejné a môžu sa od týchto odhadov líšiť. Štúdia tiež počíta s odloženými daňami na ďalšie roky.

Správa kritizuje aj využívanie daňových rajov. Dvadsať šesť sledovaných firiem má spolu 537 dcérskych firiem v daňových rajoch.