Nezamestanosť v eurozóne je rekordná, za Slovenskom je päť ďalších krajín

ČTK | 31.07.2012 12:39
práca, zamestnania, nezamestnaný,... Foto:
Ilustračné foto
Miera nezamestnanosti v eurozóne v júni zostala na májových 11,2 percenta, teda na najvyššej úrovni od zavedenia jednotnej európskej meny.

Nezmenila sa ani v celej Európskej únii, kde predstavovala 10,4 percenta. Vyplýva to z utorňajších údajov Európskeho štatistického úradu (Eurostat). Májový údaj o nezamestnanosti v eurozóne úrad opravil z pôvodne ohlásených 11,1 percenta.

Bez práce bolo v júni v EÚ podľa Eurostatu 25,112 milióna ľudí, z toho 17,801 milióna v eurozóne. V medziročnom porovnaní sa počet nezamestnaných v EÚ zvýšil o 2,165 milióna a v eurozóne o 2,024 milió­na ľudí.

„Ďalší hrozivý súbor údajov o trhu práce v eurozóne, ktorý je zlým znamením pre spotrebiteľské výdavky a hospodárske vyhliadky,“ uviedol podľa agentúry Reuters analytik Howard Archer zo spoločnosti IHS Global Insight. Predpovedal, že v najbližších mesiacoch nezamestnanosť v eurozóne pravdepodobne výrazne stúpne. Poukázal tiež na nebezpečenstvo, že v budúcom roku sa miera nezamestnanosti vyšplhá až na 13 percent.

Najvyššia nezamestnanosť bola v júni v Španielsku, kde vystúpila na 24,8 percenta. Najnižšia bola v Rakúsku, kde predstavovala 4,5 percenta. Na Slovensku bola nezamestnanosť na úrovni 13,8 percenta. Horšie ako Slovensko na tom bolo päť krajín (Írsko, Lotyšsko, Portuglasko, Grécko, Španielsko).

Hrubý domáci produkt eurozóny sa v tohtoročnom prvom štvrťroku medziročne znížil o 0,1 percenta. Medzinárodný menový fond predpokladá, že v celom tomto roku ekonomika klesne o 0,3 percenta. Ratingová agentúra Standard & Poor 's tento týždeň predpovedala pokles o 0,6 percenta. Zhoršila tak svoju predchádzajúcu prognózu, ktorá počítala so stagnáciou.